• 0

Divovi zapretili Hongkongu: Hoće da ukinu svoje servise u tom gradu?

Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci ljudi

  • 0
iphone 12, ajfon 12

Foto: Unsplash

Američki tehnološki giganti Fejsbuk, Alfabet (Gugl) i Tviter privatno su upozorili vladu Hongkonga da mogu ukinuti svoje servise u tom gradu ako vlasti nastave sa planiranim izmenama krivičnog zakona o zaštiti podataka, objavio je WSJ.

Izmene zakona bi mogle da učine tehnološke kompanije odgovornim za zlonamerno deljenje informacija pojedinaca na mreži, dodaje list, a prenosi Rpjters.

U pismu koje je poslalo jedno udruženje iz ove industrije, a čije su članice i pomenuti divovi, navodi se kako su zabrinuti da bi planirani propisi za rešavanje problema "doksinga" mogli da dovedu njihove zaposlene u rizik od krivičnih istraga ili krivičnog gonjenja, zbog onoga što korisnici objavljuju na mreži.

Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci ljudi, kao što su njihova stvarna imena, kućne adrese ili radno mesto, bez dozvole korisnika. Fejsbuk, Gugl i Tviter nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Hongkonška Kancelarija za ustavna pitanja je u maju predložila izmene gradskih zakona o zaštiti podataka, navodeći da je to potrebno za borbu protiv doksinga - prakse koja je bila rasprostranjena tokom protesta u ovom gradu 2019. godine, dodaje WSJ.

"Jedini način za tehnološke kompanije da izbegnu ove sankcije bio bi da se uzdrže od ulaganja i nuđenja usluga u Hongkongu", preneo je Žurnal, citirajući pismo.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>