• 1

Biznis koji voli paklene vrućine: Majstor se i "preko veze" čeka 2 nedelje, a kakve su cene?

Kako u brzom roku naći stručnjaka za ugradnju ili čišćenje klime, pitanje je koje ovih dana postavljaju mnogi naši građani

  • 1
majstor za klimu Foto: Freepik

Korišćenje klime kod kuće mesečno košta od 2.000 do 7.680 dinara, ali su mnogi radi da plate taj trošak, kada nastupe "paklene" vrućine. Majstori su, kao i svakog ranog leta, poslednjih dana (nedelja) prebukirani.

Iako na tržištu ima sve više firmi i pojedinaca, specijalizovanih za ugradnju/montiranje klima uređaja, potražnja je toliko da se na termin, u proseku, čeka dve do tri nedelje.

Posla ima najviše upravo u ovom periodu godine, iako neki koriste klimu i za grejanje prostorija zimi - ali je to ređi slučaj. Pritom, trenutno nije reč samo o kupovini i ugradnji nove klime, već i o održavanju postojećih uređaja, koji se moraju čistiti redovno.

Javila nam se još jedna Beograđanka, K. V. (30), koja je pre nekoliko nedelja kupila klimu, a ugradnja je usledila tek za vikend. I još je, kako kaže, "imala majstora preko veze".

- Živimo na najvišem spratu zgrade, u stan smo se uselili jesenas, a kako su naglo krenule vrele temperature prethodnih dana, tako smo rešili da instant kupimo klimu. Dobra vest je da su trenutno aktuelna sniženja. Mi smo uređaj platili 25.000 umesto 32.000 dinara, na akciji - priča nam K. V.

Za prosečnu beogradsku porodicu, ipak, to nije mali trošak, pa su uređaj uzeli na 12 mesečnih rata. Isporuka je bila za 5 dana i to je sve, kako kaže, prošlo super. Ali, onda se javio problem.

Klima Foto: Pixabay

Kako naći majstora? "Zvali smo prijatelja koji ugrađuje klime, ali ne radi samostalno, već u firmi. Njegov gazda je pristao da nam učini za termin, ali najranije što je moglo bilo je za 13 dana", kaže naša sugrađanka.

Dalje navodi da nisu imali izbora, jer su zvali i druge majstore i shvatili da su svi prezauzeti.

- Zvali smo još tri servisa za klimu, čeka se minimum 15 dana, a cena ugradnje je oko 100 evra, barem prema našem iskustvu. Uglavnom, od 12.000 dinara pa naviše... Ne razumem se najbolje, ali cena varira i zavisi od tipa montaže, naplaćuju po dužnom metru instalacije. Sve u svemu, definitivno se treba opremiti na vreme, a ne sačekati početak leta i vrućine - zaključuje naša čitateljka.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    6. jul 2021 | 12:10

    To nije tezak posao veoma je lak.. Ali niko nece da ga radi zato sto ima par meseci para posle nista.. Sediš kući.. Ja sam radio i odustao od tog posla...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>