• 0

U ovoj evropskoj zemlji radna nedelja od 4 dana postala je "preterano uspešna". Kakav je ishod?

Radnici su prijavili da se osećaju manje stresno i manje izloženo riziku od sindroma sagorevanja

  • 0
Reykjavík, island

Rejkjavik / Foto: Pixabay

I pre pandemije širom sveta se govorilo o pokušaju uvođenja četvorodnevne radne nedelje, mada nedovoljno. Doduše, ni danas nisu baš sve zemlje spremne da naprave taj radikalni potez, iako se ispostavilo da rad na daljinu, odnosno hibridni režim rada mogu da funkcionišu - u šta su svi sumnjali pre krize.

Međutim, BBC piše da su pokušaji četvorodnevne radne nedelje na Islandu bili "preterano uspešni", i doveli do toga da radnici pređu na kraće radno vreme, pokazuje istraživanje. Studija, sprovedena između 2015. i 2019. godine, uključila je radnike koji su bili isto plaćeni, iako su radili manje.

Produktivnost je ostala ista ili je čak poboljšana na većini radnih mesta, rekli su istraživači. Niz drugih ispitivanja se sada sprovodi širom sveta. Na Islandu su ovakva ispitivanja, koja su vodili gradski savet Rejkjavika i nacionalna vlada, na kraju obuhvatila više od 2.500 radnika, što čini oko 1% radno sposobnog stanovništva u zemlji.

Mnogi od njih prešli su sa 40-satne sedmice na nedelju sačinjenu od 35 ili 36 radnih sati, rekli su istraživači. Ispitivanja su navela sindikate da pregovaraju o obrascima rada, a sada je 86% islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vreme za istu platu, ili će steći pravo na to, navodi se dalje.

Radnici su prijavili da se osećaju manje stresno i manje izloženo riziku od sindroma sagorevanja, i kažu da su se njihovo zdravlje i balans između privatnog i poslovnog života - poboljšali.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>