• 0

Na ovim stubovima se zasniva srpska ekonomija: Prioritet pruge, zelene obveznice, digitalni auto-put

Srbija od 2016.godine, ističe Mali dalje, ostvaruje suficit sa Velikom Britanijom: sporazum o kojem se razgovara definiše bilateralne odnose, tako da se podstiču dalje investicije

  • 0
Srpska ekonomija

Foto: Shutterstock

Skupština Srbije počela je danas raspravu o potvrđivanju više sporazuma o zajmovima, a ministar finansija, Siniša Mali, kaže da je ukupna vrednost svih sporazuma 768,8 miliona evra, kao i da su u pitanju predlozi zakona koji su ključni za dalji ubrzani rast i razvoj ekonomije.

- Tri su oblasti na koje se odnose zakonski predlozi, a to su dalja izgradnja i unapređenje saobraćajne infrastrukture, unapređenje životne sredine i unapređenje javnog sektora u Srbiji - rekao je Mali.

Dodaje da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - važan za nastavak saradnje, budući da je dosadašnji odnos sa Velikom Britanijom bio regulisan S SP-om, dok je ta zemlja bila deo EU.

Srbija od 2016.godine, ističe Mali dalje, ostvaruje suficit sa Velikom Britanijom: sporazum o kojem se razgovara definiše bilateralne odnose, tako da se podstiču dalje investicije.

Mali je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije, za realizaciju programa urbane sredine otporne na klimatske promene, kao i ugovor sa francuskom agencijom za projekat modernizacije železničkog sektora.

Reč je, kaže Mali, o dva programska sporazuma koji se odnose na unapređenje, efikasnost i trasnparentnost javnog sektora, s jedne strane, odnosno na Zelenu agendu, sa druge strane.

- Ono što je za mene, kao ministra finansija važno, jeste da ćemo mi već do kraja godine izaći i na međunarodno tržište kapitala sa takozvanim zelenim obveznicama. Kandidovaćemo projekte koje država ima u raznim oblastima koji se tiču naše ekologije - naveo je Mali.

eko lajf eko zivot ekologija biznis

Foto: Shutterstock

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, radiće se rekonstrukcije velikog broja železničkih pružnih prelaza, revitalizacija te infrastrukutre, obnova koloseka, obnova tunela u centru Beograda.

- Prioritet su nam izgradnja srpsko-mađarske železnice, odnosno brze pruge od Beograda do Budimpešte. To se trenutno gradi i radi. Takođe, rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, a krenula je i rekonstrukcija pruge od Subotice prema Segedinu. U budžetu smo obezebedili 62 miliona evra za nabavku tri nove ''Štadlerove'' vozne kompozicije - rekao je ministar.

Mali se dotakao i Zakona o potvrđivanju ugovora o finansiranju izgradnje Moravskog koridora, a ukupna vrednost je 431,6 miliona evra. "Radi se o projektu od nacionalnog značaja za dalji razvoj Srbije. Izgradnja je već krenula, i taj deo od Pojata do Kruševca biće gotov do naredne godine. Moravski koridor će biti prvi digitalni auto-put", rekao i poručio da će biti dužine 112 kilometara i da će biti gotov do 2024. godine.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>