• 0

Za nekoliko sati ostali bez 19 milijardi dolara vrednosti: Ovo je aplikacija koja je uzdrmala svet

Američka berza je juče bila zatvorena zbog proslave državnog praznika 4. jula, a jutros pre otvaranja trgovanja Didijeve akcije su u pretprodaji trgovane po ceni od 11,59 dolara

  • 0
Cene iznajmljivanja kola su ostale iste

Foto: Pixabay

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) navela je da je pokrenula istragu protiv kompanije Didi Global, i naložila je uklanjanje aplikacije kompanije iz app prodavnica na pametnim telefonima.

To je usledilo nakon što je otkrila da ova kompanija za onlajn naručivanje vožnje u Kini nezakonito prikuplja lične podatke korisnika, preneo je Rojters u nedelju.

Aktuelna vest u vezi sa kineskom firmom, osnovanom 2012, tiče se pada akcija na Volstritu. Naime, deonice Didi Global-a stropoštale su se danas za čak 25 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze.

Pad se desio uoči prve sesije otkako su kineski regulatori naredili da se aplikacija kompanije, sa sedištem u Pekingu, ukloni iz app prodavnica. Pad Didija je usledio samo nekoliko dana nakon njenog 4,4 milijarde dolara vrednog listiranja na Volstritu, izveštava britanska agencija.

Američka berza je juče bila zatvorena zbog proslave državnog praznika 4. jula, a jutros pre otvaranja trgovanja Didijeve akcije su u pretprodaji trgovane po ceni od 11,59 dolara, za 25 procenata nižoj u odnosu na nivo od 16,65 dolara na berzanskom debiju 30. juna.

Kompanija je tako, za samo nekoliko sati, izgubila skoro 19 milijardi dolara tržišne vrednosti. Njena vrednost je u petak bila procenjena na 75 milijardi dolara. WSJ je danas objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su kineski regulatorni organi upozorili kompaniju da odloži inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Volstritu i da sprovede istragu o bezbednosti svoje internet mreže.

Iz Didija su juče saopštili da će zabrana aplikacije negativno uticati na prihod kompanije u Kini, ali da ostaju na raspolaganju postojećim korisnicima. Takođe su naveli da nisu znali za istragu pre IPO-a. Deonice su na IPO-u na Volstritu prodate po ceni od 14 dolara po komadu, čime je Didi Global postao druga najvrednija listirana kineska kompanija u Sjedinjenim Državama, iza Alibabe.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>