• 1
 ≫ 

Koja vrsta proizvoda se najviše prodavala u Evropi u prethodnom periodu i da li je osetan oporavak?

 ≫ 

Prodaja hrane, pića i duvanskih proizvoda neznatno se smanjila

  • 1
supermarket, radnja, prodavačica Foto: Freepik

Promet u evropskoj maloprodaji snažno je porastao u maju, odražavajući ublažavanje mera za suzbijanje korone, paralelno sa ubrzanom vakcinacijom stanovništva, pokazao je novi izveštaj Eurostata.

Promet u maloprodaji EU i evrozone u maju je porastao 4,6 posto, u odnosu na prethodni mesec kada je, prema revidiranim podacima, pao 3,6 posto u EU i 3,9 odsto u evrozoni.

Na oba područja, u maju je najviše porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 8,5 posto u EU, te za 8,8 posto u evrozoni. Snažno je porasla i prodaja goriva: za 6,8 posto u EU i 8,1 posto u evrozoni.

Prodaja hrane, pića i duvanskih proizvoda neznatno se smanjila, za 0,3 odnosno 0,2 posto u odnosu na april. Među zemljama EU, čijim je podacima Evrostat raspolagao, u maju je najveći rast prometa na mesečnom nivou zabeležila Francuska, za 9,9%.

Nadomak su i Holandija i Estonija, s rastom prometa za 9,3 odnosno 8,1 posto. Evrostat, navodi se, nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Kipar.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-78

    7. jul 2021 | 10:59

    Kapiram da je prodaja lekova porasla....narocito bromazepani....😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>