• 0

Srbija nije izdala virtuelnu valutu: Centralna banka upozorila da nije dala odobrenje za papir

Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove

  • 0
Bitkoin kriptovaluta novac online Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta, Narodna banka Srbije (NBS) ističe da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja.

- Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020), a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje - navode u svom saopštenju.

Kako dodaju, posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

- Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava - ističu iz NBS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>