• 1

Mračna strana najbogatije nacije Evrope

U četvrtom kvartalu prošle godine dansko domaćinstvo je u proseku imalo 250.000 evra

  • 1
Danska

Foto: Pixabay.com

Ukazano je da postoje velike razlike u bogatstvu samih Danaca. Analizom je utvrđeno da je njihovo bogatstvo u prvom kvartalu ove godine raslo i to u proseku 3.200 evra po osobi.

Danci su najbogatiji u Evropskoj uniji, dok su Rumunji najsiromašniji, podaci su Centralne banke Danske.

U četvrtom kvartalu prošle godine dansko domaćinstvo je u proseku imalo 250.000 evra. Danci su i među najzaduženijim nacijama EU. Prosek njihovog duga iznosi 75.300 evra, a od njih su zaduženiji samo Luksemburžani – njihov dug u proseku iznosi više od 88.000 evra.

U Centralnoj banci su istakli da je veći deo bogatstva sadržan u nekretninama u kojima žive, a manji u samom novcu. Njihovo prosečno neto finansijsko bogatstvo iznosi 177.500 evra, što je za skoro tri puta više od proseka EU.

Ukazano je da postoje velike razlike u bogatstvu samih Danaca. Analizom je utvrđeno da je njihovo bogatstvo u prvom kvartalu ove godine raslo i to u proseku 3.200 evra po osobi.

Posle Danaca najbogatiji su Holanđani, Luksemburžani i Šveđani. Najsiromašniji su Rumunji, čija finansijska imovina u proseku iznosi samo 10.700 evra. Među najsiromašnijima je i Hrvatska kao i Bugarska, Litvanija, Grčka.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kazu...

    7. jul 2021 | 11:25

    Da bi bio miran, da te niko ne dira, da moras da se zaduzujes, tj. da se drzava zaduzuje, e sada ako se ti zaduzis kod svetske banke a pare ne upotrebis na nacin da poboljsas standard gradjana, to je katastrofa. A ako se ne zaduzujes prolazis kao Gadafi, Sadam i sl.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>