• 0

Trebalo je 10 godina da se mladi oporave od krize: Ugašeno 22 miliona poslova u ovim zemljama

Bogate nacije suočavaju se sa pretnjom dugotrajnog rasta stope nezaposlenosti

  • 0
Povratak na posao Foto: Shutterstock

U razvijenim ekonomijama je zbog pandemije kovid-19 ugašeno čak 22 miliona radnih mesta, izvestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Upravo je objavljen njihov godišnji izveštaj o izgledima zapošljavanja gde se, između ostalog, navodi da je državnim programima za očuvanje zaposlenosti - sprovedenim u jeku krize - sačuvano oko 21 milion radnih mesta.

Ipak, bogate nacije suočavaju se sa pretnjom dugotrajnog rasta stope nezaposlenosti, jer mnogo nekvalifikovanih radnika, koje je pandemija raselila, teško nalazi novo zaposlenje, piše CNBC.

Stefan Karsiljo, šef OECD-ove službe za radna mesta i zarade, rekao je da se "mnogi poslovi, izgubljeni tokom krize, neće oporaviti". U maju tekuće godine je stopa nezaposlenostu u zemljama OECD-a smanjena na 6,6 posto, ali je i dalje za najmanje 1,0 procenat iznad nivoa pre pandemije.

Od 22 miliona ljudi koji su ostali bez posla širom ekonomija ove organizacije, osam miliona je nezaposleno, a 14 miliona se smatra neaktivnim. Stručnjaci OECD-a ne očekuju da se ukupna zaposlenost u zemljama članicama ove organizacije normalizuje do trećeg kvartala 2023. godine.

U izveštaju se dodaje da će kriza tržišta rada na mlade verovatno uticati više nego na širu odraslu radnu populaciju. Prema studiji, ekonomski uticaj kovida-19 na mlade bio je, u najmanju ruku, dvostruko veći nego što se odrazio na odrasle. Među najteže pogođenim grupama su mladi u Kanadi, SAD, Meksiku i Španiji.

U izveštaju se ukazuje i na to da se sve ovo dešava u situaciji u kojoj već od pre postoji problem zapošljavanja mladih i napominje se da je, prema podacima OECD-a, bilo potrebno punih 10 godina da se zaposlenost mladih vrati na normalan nivo nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>