• 0

Vest da ih je Pentagon izabrao umesto rivala uvećala bogatstvo: Bezosu tek sada niko nije za petama

Ilon Mask je druga najbogatija osoba na planeti, a treću poziciju zauzima Bernar Arno

  • 0
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/AFP

Američki Pentagon otkazao je projekat Džedaj (JEDI) sa multinacionalnom računarskom kompanijom Majkrosoft, vredan 10 milijardi dolara i sklopljen u vreme mandata bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Istovremeno, objavljeno je da će u vezi sa tim poslom biti sklopljen novi ugovor koji bi mogao obuhvatiti Majkrosoftovog najvećeg rivala, a to je Amazon.

Iako od 5. jula više nije na mestu izvršnog direktora Amazona, Džef Bezos ostaje lider u kompaniji, a vest vezana za Pentagon uticala je i na akumulaciju njegovog bogatstva.

Naime, najbogatiji čovek na svetu dostigao je u utorak rekordnu neto vrednost od 211 milijardi američkih dolara, nakon što su akcije Amazona porasle 4,7 odsto. Rast deonica je, naravno, usledio nakon objave o raskidanju dogovora između Pentagona i Majkrosofta.

Tako je bogatstvo Bezosa povećano za 8,4 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Poslednji put kada se iko na rang listi američke agencije približio tom iznosu - bilo je to u januaru, kada je Ilon Mask, osnivač Tesle i SpaceX-a, nakratko dostigao 210 milijardi američkih dolara.

Njih dvojica proveli su prvu polovinu godine smenjujući se na na prvom mestu kao najbogatija osoba na svetu, ali Bezos je učvrstio svoje mesto od sredine marta, dok su se akcije Amazona za to vreme popele skoro 20 odsto. Mask ostaje na drugom mestu, sa neto vrednošću od 180,8 milijardi, dok treću poziciju zauzima Bernar Arno koji trenutno ima 168,5 milijardi američkih dolara u svom posedu.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>