• 0
 ≫ 

Grafikon koji pokazuje kako se jedan važan svet menja i deli: Kako ćete ići sutra u banku?

 ≫ 

Najave na nivou grupa mogu takođe prikriti različite pristupe u lokalnim kancelarijama, kao i u raznim timovima. Ali, podela je sve jasnija

  • 0
kancelarija, posao

Foto: Freepik

Nova podela pojavljuje se u finansijskom svetu jer se bankari širom planete vraćaju za "svoje stolove", nakon višemesečnih karantina, uvedenih zbog pandemije.

Slobodno možemo reći da čelnicima banaka to odgovara, jer je većina jedva čekala da vrati osoblje, ali novonastala situacija, zapravo, ide na ruku i mnogim bankarima koje je iscrpeo rad od kuće.

Prethodnih meseci žalili su se na pojačan stres, prekovremene sate, pregovaranje s klijentima do ponoći itd. S jedne strane, u preduzećima poput JPMorgan Chase & Co.-a ili Goldman Sachs grupe, jasno je izražen stav da se radna snaga vrati u kancelarije, dok neke druge banke uvode fleksibilnije politike.

Takav je slučaj sa institucijama kao što su Citigroup Inc., Nomura Holdings Inc. i drugi evropski zajmodavci. Grafikon koji je sastavio Blumberg jasno pokazuje kako se firme dele, pri čemu su banke na Starom kontinentu više privržene hibridnom režimu rada, ili radu na daljinu.

Najave na nivou grupa mogu takođe prikriti različite pristupe u lokalnim kancelarijama, kao i u raznim timovima. Ali, podela je sve jasnija.

Izvršni direktor JPMorgan-a, Džejmi Dimon, na nedavnoj konferenciji je ponovo istakao svoju želju za užurbanim povratkom u kancelarije, rekavši da rad na daljinu ne funkcioniše "za one koji žele da guraju napred".

Ali, odstupanje jedne banke u tom pogledu, šansa je za druge da možda dobiju konkurentsku prednost u regrutovanju i zadržavanju vrhunskog osoblja, budući da je, ipak, dosta onih kojima rad od kuće odgovara.

banka, bankar

Foto: Freepik.com

Standard Chartered Plc ne troši vreme na "razvlačenje" formalnih hibridnih radnih sporazuma sa svojih 85.000 zaposlenih širom sveta, piše Blumberg, a 80% osoblja sada je na fleksibilnim ugovorima koji kombinuju kancelarijski i kućni posao, prema izjavi portparola.

Takođe, div smanjuje otprilike trećinu svog poslovnog prostora. Citigroup je izneo filozofiju fleksibilnog rada, rekavši da će promovisati inkluziju i moć zadržavanja. Ipak, izvršna direktorka je rekla prošle nedelje da se može očekivati barem delimični povratak svakog radnika na posao.

Kako to rade svetske banke?

 

Ovo je presek rada od kuće u raznim globalnim finansijskim institucijama.

1. BNP Paribas: Neki bankari radiće od kuće dva dana nedeljno - jedne sedmice, a tri dana nedeljno - sledeće sedmice.

2. Citigroup: Mnoge pozicije sada podrazumevaju hibridni način rada, pri čemu se radi iz kancelarije barem tri dana sedmično.

3. Credit Suisse: Švajcarski radnici mogu sami da odluče koliko vremena žele da rade van kancelarije.

remote work, zena radi na racunaru frilenser, rad od kuce

Foto: Shutterstock

4. Deutsche Bank: Osoblje može da radi na daljinu do tri dana u nedelji.

5. HSBC: Francuski radnici mogu da biraju između povremenog rada na daljinu (do 30 dana godišnje) ili učestalog rada na daljinu, koji podrazumeva osam do 12 dana mesečno.

6. Societe Generale: Bankari mogu da rade od kuće do tri dana sedmično.

7. UBS: Otprilike dve trećine osoblja može da kombinuje novonastali i konvencionalni režim rada.

8. UniCredit: Tzv. non-branch (eng. branch - ogranak) radnici mogu raditi od kuće 40% vremena.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>