• 4

Skoro 20.000 domaćinstava za gasni priključak od nelegalnih objekata, kako rešiti problem?

Polovina od 40.000 prijavljenih domaćinstava za gasni priključak na rate koji je ponudio Srbijagas su zahtevi za priključenje nelegalnih objekata, rekao je ranije Bajatović

  • 4
Radijator

Foto: Pixabay.com

Zakonom o planiranju i izgradnji jasno je propisano da objekat koji se gradi ili je završen bez građevinske dozvole, ne može biti priključen ni na gasovodnu mrežu, kažu u Ministarstvu energetike.

Povodom predloga direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da nadležni u vladi nađu način da se potrosacima čije su kuće u postupku legalizacije omogući da uvedu gas, u resornom ministarstvu navode za Tanjug da "sve institucije treba da rade svoj deo posla - država svoj, a javna preduzeca svoj, u interesu građana i isključivo u skladu sa zakonom".

- Umesto što se bavi temama za koje nije nadležan, direktor JP Srbijagas trebalo bi da vodi računa o tome da preduzeće na cijem je čelu posluje efikasno i da najpre završi već započete projekte gasifikacije na kojima postoji značajno kašnjenje, kao i prikljucenje na gas već legalizovanih objekata -

Bajatović je juče rekao Tanjugu da polovina od 40.000 prijavljenih domaćinstava za gasni priključak na rate koji je ponudio Srbijagas su zahtevi za priključenje nelegalnih objekata i da taj problem treba rešiti.

- Nemam rešenja za to. Jedino da predložimo onima koji o tome odlučuju u Vladi Srbije da se razmisli da oni koji su po zakonu o legalizaciji predali zahteve a legalizacija je moguća dobiju neku vrstu isprave na osnovu koje bi priključili gas - rekao je on.

U ministarstvu navode da su Zakon o energetici i Zakon o planiranju i izgradnji vrlo izričiti i precizni kada je u pitanju priključenje domaćinstava odnosno objekata za stanovanje na gasnu mrežu.

- Zakon o energetici nalaže da je operator distributivnog sistema prirodnog gasa dužan da priključi objekat kupca na distributivni sistem, pod uslovom da je za objekat pribavljena građevinska dozvola -

Takođe, u ministarstvu ističu da zakon ne prepoznaje objekte koji su u postupku legalizacije.

- Dakle, nije u pitanju izmena pravilnika kako se pogrešno navodi, već ovu problematiku regulišu zakoni - poručuju iz resornog ministarstva.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    10. jul 2021 | 19:18

    Bajatoviću. Žitelji Banstola žele gas, šta se tu dešava?Legalizovani su.

  • Voja

    8. jul 2021 | 17:16

    Da li su nelegalni objekti i zgrade koje nisu dobile upotrnu dozvolu ili nisu legalizovane a takvih je mnogo u srbiji oće li one dobiti gas

  • Dane

    8. jul 2021 | 16:12

    Divlji ljudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>