• 0

Iz šećerane u Vrbasu struja za 5.000 domaćinstava

Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas

  • 0
biogas Foto: Pixa

Kompanija MK grupa otvorila je u Vrbasu biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije, vredno više od 9 miliona evra.

Postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2,4 MW/sat, tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

Pogon je u sastavu šećerane Sunoko i kompanija na taj način daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije, kaže za Tanjug Zoran Stojak, direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko i dodaje da je izgradnja biogasne elektrane logičan potez u okviru poslovanja šećerane.

"Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas. Kompanija Sunoko, kao deo MK Group, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristi za proizvodnju struje. Ovakvim inovativnim projektima naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju", navodi Zoran Stojak.

Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme Wabio Tećnologie GMBH iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja.

Primena biogasa, uz očuvanje prirodnih resursa, unapređuje energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji i doprinosi ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvra do 2040. poveća na najmanje 40 odsto.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>