• 1

Kako su Beograđani uspeli da sačuvaju 30 miliona dinara koje je umalo pojela korupcija

"Ovim performansom je simbolično prikazano da se korupcija dešava pred našim očima i da nanosi veliku štetu celom društvu, ali i da svaka osoba može dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije"

  • 1
Sviraj kraj Foto: RAI

Performansom "Sviraj kraj", koji je trajao 24 sata, međuvladina organizacija Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je simbolično prikazala kako se može sačuvati novac koji se svakodnevno uništava kroz korupciju.

Tokom performansa Beograđani su pritiskom na taster "sviraj kraj korupciji" za 24 časa simbilično sačuvaili više od 30 miliona dinara.

Šefica programa i komunikacija RAI Sekretarijata Dejana Grbić-Velagić kazala je da su performansom želeli da ukažu na štetu koju korupcija nanosi društvu i na značajnu ulogu koju svaki građanin ima u borbi protiv korupcije.

Pitali smo je o detaljima projekta koji okuplja devet država iz regiona, uključujući i Srbiju, oko zajedničkog cilja borbe protiv korupcije.

  • Šta je bio cilj ovog zanimljivog performansa?

- Korupcija nanosi ozbiljnu štetu društvu. U okviru ovog performansa, građani i građanke su mogli pritiskom na taster „svirati kraj“ i tako simbolično zaustaviti uništavanje novca koje se dešavalo pred njima, u transparentnom boxu. Ovim performansom je simbolično prikazano da se korupcija dešava pred našim očima i da nanosi veliku štetu celom društvu, ali i da svaka osoba može dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije.

Borba protiv korupcije počinje od pojedinca, odnosno od svakog od nas lično i prvi korak koji možemo preduzeti u ovoj borbi je da ne prihvatimo da učestvujemo u korupciji.

Drugi važan korak je da budemo uz uzbunjivače – osobe koje prijavljivanjem korupcije donose hrabru i nesebičnu odluku, stavljajući sebe u službu javnog interesa.

  • Kampanja za podizanje svesti javnosti „Sviraj kraj!“ deo je projekta koji finansira Evropska unija– „Prekinimo ćutanje putem unapređenja politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji“. Na čemu RAI radi u okviru ovog projekta?

- Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je međunarodna međuvladina organizacija koja okuplja 9 država iz regiona, uključujući i Srbiju, oko zajedničkog cilja borbe protiv korupcije svesna da korupcija ne poznaje granice. U okviru projekta “Prekinimo ćutanje putem unapređenja politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji“ (engleski naziv projekta: 'Breaking the Silence: Enhancing the Whistleblowing Policies and Culture in Western Balkans and Moldova'), RAI Sekretarijat radi na unapređenju zaštite uzbunjivača putem boljih zakona i jačanjem kapaciteta institucija da ove zakone primene, u skladu sa Direktivom EU o zaštiti uzbunjivača, koja je stupila na snagu 2019. godine.

Konačno, cilj ovog projekta je i da informiše i edukuje širu javnost, a posebno mlade, o ključnoj ulozi koju uzbunjivači igraju u borbi protiv korupcije,

  • Kako možemo pomoći povećanju poverenja građana u zaštitu uzbunjivača?

- Dva su glavna razloga nepoverenja građana. Prvo, građani ne veruju da će prijava korupcije rezultirati kaznom i kaznom osobe koja je počinila korupciju. Odnosno, oni ne veruju da će njihovo prijavljivanje korupcije doneti pozitivne promene. Drugi razlog je strah od odmazde od strane poslodavca, tj. Uprave, koji se može dogoditi nakon prijave korupcije u organizaciji u kojoj je uzbunjivača zaposlen.

Građani će biti motivisani da prijave korupciju onda kad budu znali da njihova prijava neće biti uzaludna, i kada budu znali da zbog prijave neće trpeti negativne posledice, kao što su gubitak posla ili čak u nekim slučajevima ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

Sviraj kraj Foto: RAI
  • Kako usvojene politike/zakoni o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača jačaju otpornost društava i njihovih vlada na korupciju?

- Prema svetskim statističkim podacima, 80% ozbiljnih finansijskih i koruptivnih krivičnih dela bude otkriveno njihovom prijavom od strane uzbunjivača. Zakonima koji su delotvorni u zaštiti uzbunjivača ohrabrujemo prijavu korupcije od osoba koje im svedoče - uzbunjivača. Na taj način sprečavamo korupciju, jer će se potencijalni počinilac teže odlučiti da počini koruptivno krivično delo ukoliko strahuje od prijave uzbunjivača, ali i represivno, jer svojom prijavom uzbunjivač daje doprinos otkrivanju, istrazi i krivičnom gonjenju počinioca koruptivnog krivičnog dela.

  • RAI sarađuje s institucijama u Srbiji, ali i nevladinim organizacijama, medijima i mladima koji ulažu napore u borbi protiv korupcije i zaštiti uzbunjivača. Koliko su ove saradnje bile uspešne za RAI?

- Saradnja s nadležnim institucijama, ali i nevladinim sektorom, medijima, opštom javnosti i posebno mladima, je ključna i neophodna za jačanje zaštite uzbunjivača i borbu protiv korupcije. U protekloj godini smo uspešno sarađivali sa Ministarstvom pravde Srbije u proceni usklađenosti Zakona o zaštiti uzbunjivača s Direktivom EU za zaštitu uzbunjivača. Predstavnici Ministarstva pravde Srbije, pravosudnih institucija, kao i nevladinih organizacija su učestvovali na našim obukama.

  • Važno je istaknuti da uzbunjivači rade u interesu javnosti. Kakav je stav RAI-a o tome?

- Bez uzbunjivača nema efikasne borbe protiv korupcije, a u društvu u kojem prevladava korupcija građanke i građani ne uživaju jednaka prava i mogućnosti. Uzbunjivači deluju u interesu svih nas, jer doprinose izgradnji vladavine zakona i društva u kojem svi uživaju jednaka prava i mogućnosti – na zaposlenje, zdravstvenu uslugu, obrazovanje, zdravu životnu sredinu i mnoga druga.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    9. jul 2021 | 17:05

    Pa dobro bre, na koje buckalo hvataju sve te ribe u ove NVO? Ajde bre da bude neka a da nije grndelj...barem jedna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>