• 1
 ≫ 

"Rio Tinto je tu 7 godina, a sad kažu nemaju poverenja. Nećemo dozvoliti izvoz litijuma iz Srbije"

 ≫ 

"Oni su tu od 2014, dakle 7 godina. Toliko se sa njima radilo i živelo, prodavano im je zemljište, a sada kažu nemaju poverenja", navela je premijerka.

  • 1
Litijum

Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će odluka o rudniku Jadar biti doneta tek kada bude gotova Studija o uticaju na životnu sredinu i da Srbija neće dozvoliti da se naš litijum izvozi.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara posle dodele priznanja đacima u PKS, istakla da, iako je Rio Tinto u Srbiji prisutan od 2004. godine, ranije vlasti nisu pitale šta će biti sa litijumom iz Srbije.

"Tek smo mi kao Vlada Srbije prvi put tražili od Rio Tinta da ako projekat bude rađen i litijum rudaren, čitav lanac bude u Srbiji i da Rio Tinto zajedno sa Vladom Srbije radi na dovođenu investitora", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je sa Rio Tintom potpisan samo sporazum o saradnji, ali da on ne garantuje ništa osim da, ako rudarenja bude, lanac ostaje u Srbiji i da se litijum ne izvozi.

Odgovarajući na primedbe o netransparentnosti u vezi sa tim projektom, rekla je da ne zna o kakvoj se netransparentnosti govori, jer je, kako je navela, sve otvoreno i javno.

"Kada su završili prethodnu studiju opravdanosti, bila sam u Loznici i u Rio Tintu, odgovarala na pitanja novinara, ali ona nisu bila vezana za Jadar. Nisu, jer priča još nije bila ispolitizovana, zato što je svima projekat bio odličan i jedva su ga čekali", rekla je Brnabić.

Dodala je da su, dok je Rio Tinto ulagao u društveno odgovorno ponašanje, svi bili ponosni na njega, a danas kažu da nemaju poverenja.

"Oni su tu od 2014, dakle 7 godina. Toliko se sa njima radilo i živelo, prodavano im je zemljište, a sada kažu nemaju poverenja", navela je premijerka.

Ona je podvukla da Rio Tinto od Srbije nije dobio ni dozvolu ni rešenje za eksploataciju, a da će odluka biti doneta tek kada bude urađena studija o uticaju na životnu sredinu.

"Ako ona pokaze da nema negativnog uticaja na životnu sredinu, onda ćemo videti da li da dovodimo investitira ili ne, jer nećemo dati da se litijum izvozi iz Srbije. Da su na vlasti oni što su bili do 2012. litijum bi izvozili kao ''bela lala'' zato što im nijednom nije palo na pamet da pitaju Rio Tinto šta će biti sa našim litijumom", zaključila je Brnabić.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    9. jul 2021 | 22:03

    Шта има од културне баштине тамо??? Како то да се о томе не води рачуна??? Шта може да се уништи неповратно,а можда и покраде???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>