• 1

Menjaju se pravila za potrošačke kredite, one koje mi najčešće uzimamo

Ovaj predlog je podržala i krovna Evropska organizacija za zaštitu potrošača

  • 1
kuća za 1 evro stan kuca, stambeni kredit novac ulaganje

Foto: Shutterstock

Evropski parlament prihvatio je predloge EK o novim propisima koji se odnose na kredite i bezbednost proizvoda na tržištu.

Reč je zapravo o revidiraju propisa o potrošačkim kreditima i većoj kontroli uvoza robe iz trećih zemalja. EK je, da podsetimo još 30. juna predložila da se ovi propisi koji regulišu za potrošače vrlo važne oblasti promene, jer je, kažu, neophodna veća zaštita građana u novim izmenjenim okolnostima digitalizacije i pandemije.

Podsećanja radi, potrošači krediti su veoma popularni i među našim građanima.

U Evropskoj uniji je tokom ove zdravstvene krize, kao i svuda u svetu, zabeležen ogroman rast internet trgovine, ali i onlajn pozajmica zbog čega se i menjaju propisi o ugovorima za potrošačke kredite koja nisu revidirani od 2008. godine. Kako je preneo hrvatski „Jutarnji list”, Vera Jurova, evropska poverenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova, istakla je da bi novi stroži propisi doneli veću odgovornost za sve učesnike na tržištu, sa posebnim akcentom na kredite.

Predlog Evropske komisije uključuje pravila za prećutno prihvaćena prekoračenja, ograničenja ukupnih troškova kredita i obavezu banaka, odnosno pružaoca usluga da procenjuju kreditnu sposobnost potrošača. Ideja je da svi oni koji daju pozajmice na jasan način predstavljaju informacije o kreditu, kako bi ih građani pre zaduživanja dobro razumeli.

– Prema predlogu komisije, države članice EU bi obezbedile čak i finansijsko obrazovanje za korisnike i omogućile im savetovališta za dugovanja. Ideja je da se o ovom predlogu još razgovara pre nego što stupi na snagu, ali jasno je da smo blizu tog rešenja – izjavila je Jurova. Prema rečima pojedinih evroparlamentaraca, cilj promene propisa je da se proširi obim zajmova koje obuhvata nova direktiva, ali i da se ograniče naknade i kamatne stope, ojačaju prava potrošača na informisanje i zabrani se manipulativno reklamiranje kredita.

Ovaj predlog je podržala i krovna Evropska organizacija za zaštitu potrošača Beuc. Kada je reč o bezbednosti proizvoda, promena pravila je i više nego neophodna, ako se zna da je trenutno na snazi Direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda koja je usvojena još pre 20 godina. Naravno, Evropska unija ovde podseća i na rast internet trgovine i sve veći rizik od kupovine nekvalitetnih proizvoda na onlajn platformama.

Otrovni sastojci u kozmetici i sigurnosni nedostaci u igračkama ili zaštitnim maskama mogu ljude dovesti u stvarnu opasnost. Revidirana pravila o sigurnosti proizvoda rešiće glavni problem koji Evropski parlament već dugo naglašava – mnogi proizvodi koji se prodaju na jedinstvenom tržištu još se ne pridržavaju EU standarda i bezbednosnih zahteva, a to se mora promeniti.

Evropska unija godinama pokušava da reši problem nebezbednih proizvoda koji dolaze sa trećih tržišta, posebno iz Kine. Reč je ogromnom broju različitih proizvoda koji se podjednako brzo i prodaju, ali se ne povlače tako lako kada se ustanovi nepravilnost.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    10. jul 2021 | 13:19

    Mi još nismo u uniji. Tako da bi naši predstavnici ako imaju svoje JA to odbili. Ali oni sede na dve stolice. Ono što im odgovara prihvataju naročito ako treba narodu uzeti pare.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>