• 7

Ugledni nemački Bild kao pobednika dana istakao Čadeža: "Model i za Nemačku"

Bild navodi da je to i svojevrstan "Model za Nemačku".

  • 7
Marko Čadež Bild

Foto: Bild

Najveći nemački dnevni list Bild kao "Pobednika dana" u svojoj rubrici istakao je predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža. 

Kako navodi taj list, program PKS i Vlade Srbije "Programiraj svoj uspeh" je projekat koji je omogućio da 67.000 mladih budu spremni za budućnost.

Bild navodi da je to i svojevrstan "Model za Nemačku".

Prva generacija od 67.000 digitalno pismenih osnovaca koju je Srbija dobila kao jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja je uvela informatiku kao obavezan predmet, pokazala je da se budućnost jedne zemlje planira na vreme, izjavio je ranije Čadež.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by markocadez (@markocadez)

 

Nagrade su uručene za najbolje primere projektne nastave iz predmeta Računarstvo i informatika, učenicima 7. i 8. razreda i njihovim nastavnicima-mentorima za projekte iz oblasti Računarstva, IKT i Digitalne pismenosti.

Predsednik PKS ocenio je da su mladi iz Srbije zahvaljujući znanju iz informatike mnogo pre vršnjaka u svetu zakoračili u budućnost.

Privredna komora Srbije i Fondacija "Petlja", u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisali su u maju konkurs "Programiraj svoj uspeh" kako bi se obeležio završetak školovanja prve generacije digitalno pismenih đaka koji su imali obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda.

Prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost za 7. razrede pripala je timu učenika OŠ "Vojislav Voka Savić" iz Lazarevca, drugo mesto OŠ "Uroš Predić", Orlovat, treće đacima OŠ "Jošanička Banja", iz istoimenog mesta.

U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ "Ðura Jakšić" iz Rakovice, drugo je pripalo učenicima OŠ "Petar Lekovic" iz Požege, a treće đacima OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta.

Tim osmaka OŠ "Mihajlo Pupin" iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost.

Drugo mesto pripalo je đacima OŠ "Vuk Karadžić", Sočanica, a treće đacima OŠ "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada.

U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec" iz Tavankuta, drugo OŠ "Partizanski dom:, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ "Jastrebački partizani" iz Merošine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    10. jul 2021 | 10:40

    Најгори лист у Немачкој!За време бомбардовања 99те су за нас рекли да смо и пре 300 година били најгори кољачи Балкана!

  • Vojke

    10. jul 2021 | 12:20

    Najveći lobista stranih banka u Srbiji

  • rikimil

    10. jul 2021 | 13:22

    Ja ću reći samo ovo. Škola u kojoj sam radio kao nastavnik Informatike , uvela je Informatiku i računarstvo kao izborni predmet davne šk.1987/88. godine. Od tada smo krenuli u informatičku pismenost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>