• 2

Govori se o tri nova "udara" za trgovce iz komšiluka: Slab odziv za vakcinu nametnuo zabrane

Kovid-potvrde mogle postati obavezne za one koji žele da posete šoping centre

  • 2
šoping, kupovina Foto: Freepik

Vakcinacija u Hrvatskoj ne odvija se kako je očekivano, u smislu interesovanja građana, dok raste potreba da se oporave privreda i ekonomija te zemlje.

Ipak, ljudi se ponovo vraćaju starim navikama kupovine, i sve češće posećuju prodavnice i šoping centre. Ali, kako piše Index.hr, Vlada je najavila "niz udara na sektor trgovine, koji preko PDV-a pune državni budžet".

Kako se dalje navodi, pripremaju se tri nove mere za tržne centre i radnje u toj zemlji:

1. Zabrana rada nedeljom i svakog dana nakon 21h

Najavljeno je da će predlog izmena Zakona o trgovini ući u skupštinsku proceduru na jesen. To znači, navodi se, da bi radnje već početkom 2022. godine mogle da stave ključeve u svoje brave nedeljom. Mimo te zabrane, a osim 16 "turističkih" nedelja godišnje, javio se još jedan "udar", a to je zabrana rada nakon 21 čas.

2. Kovid potvrda kao ulaznica

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske najavio je da bi tzv. kovid-potvrde mogle postati obavezne za one koji žele da posete šoping centre. O toj mogućnosti se još razmišlja, ali Index.hr piše kako saznaje iz bliskih izvora da je to vrlo realna opcija za jesen. Ako to bude realizovano, neće biti potrebno menjati zakon, već je plan da se mera uvede kroz odluku Stožera.

šoping Foto: Unsplash

3. Uslovljavanje vakcinacijom

- Ako će neko da koristi pomoć za očuvanje radnih mesta, onda bi bilo dobro da se vakciniše - poručio je premijer Hrvatske, Andrej Plenković. O tome je detaljnije govorio i ministar rada, Josip Aladrović, koji je nedavno najavio još jedan uslov za preduzetnike koji žele pomoć države - prilaganje kovid-potvrda za sve radnike za koje žele da dobiju potporu, za očuvanje radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko Gajic

    11. jul 2021 | 10:33

    Kako se ova mera zove

  • Nebojša Berak

    11. jul 2021 | 12:15

    Ne trebaju njima neprijatelji, oni su sami sebi najveci neprijatelji.Unistenje je sasvim blizu jer postuju pravila EU koja nisu za slabe i nerazvijene zemlje. Iselice se i u narednih 30 godina nece ni postojati sem u udzbenicima. Ako zabrane ulaske u trzne centre to ce biti ubadanje glogovog koca u djvbolsku naciju i drzavu. I trebaju to da urade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>