• 0
 ≫ 

Grupa-20 postigla dogovor: Cilj je da globalni minimalni porez na dobit bude najmanje 15%

 ≫ 

Britanska agencija je izvestila da je nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio da su sve ekonomije G-20 saglasne s paktom

  • 0
finansije, taksa, porez

Foto: Freepik

Finansijski lideri iz Grupe 20 velikih ekonomija rekli su da su postigli dogovor o tome kako krenuti dalje prema "stabilnijoj i pravednijoj međunarodnoj poreskoj arhitekturi", navodi se u saopštenju objavljenom u subotu, a prenosi CNBC.

G-20 je forum za vlade i guvernere centralnih banaka iz 20 glavnih ekonomija. Na sastanku ministara finansija te guvernera centralnih banaka, lideri su podržali komponente poreskog plana, uključujući preraspodelu dobiti multinacionalnih preduzeća i globalni minimalni porez nakon, navodi se, "dugogodišnjih rasprava i nadovezivanja na napredak postignut prošle godine".

Grupa će težiti tome da nacionalni lideri odobre plan na samitu G-20 u oktobru.

Prema Rojtersu, pakt bi uspostavio globalni minimalni porez na dobit od najmanje 15%, pokušavajući tako da spreči multinacionalne kompanije da kupuju po najnižoj poreskoj stopi. Sporazum bi takođe promenio način na koji se kompanije poput Amazona i Gugla (Alfabet) oporezuju, delimično zasnivajući se na tome gde prodaju proizvode i usluge, umesto na tome koja im je lokacija sedišta.

Britanska agencija je izvestila da je nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio da su sve ekonomije G-20 saglasne s paktom. U međuvremenu, američka ministarka finansija, Dženet Jelen, rekla je da se nekoliko manjih zemalja još uvek protivi tome, uključujući zemlje sa niskim porezom, poput Irske i Mađarske, ali da će ih podstaći da se prijave do oktobra.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>