• 2
 ≫ 

Nestašica, lanci snabdevanja, suše: Preti li svetu poskupljenje kafe?

 ≫ 

Vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene ugovore sa dobavljačima, koji im obezbeđuju stabilnost cena u periodu od 3 do 6 meseci, ali...

 • 2
kafa

Foto: Freepik

Nedeljama unazad piše se o nestašicama na mnogo nivoa: od hrane do metala, a sam manjak utiče na rast cena određenih materijala, usluga, sirovina, namirnica i finalnih proizvoda.

U tu grupu spada i kafa, čije bi cene uskoro trebalo da skoče, usled globalne nestašice. Financial Times piše da je arabika, možda najčešće korišćeno zrno, u junu dostigla rekordni nivo cene: najviši u poslednje četiri godine.

Macrotrends izveštava da se cena sirove kafe prošlog meseca kretala na nivou do 1,7 dolara, dok stručnjaci navode da su inflacija i manjak na tržištu - posledica nesvakidašnje suše u Kolumbiji, protesta, širenja štetnih gljiva i rezultat poteškoća nastalih u lancima snabdevanja.

FT piše i kako nemački proizvođači uveliko najavljuju da će podići cene kafe za oko evro po kilogramu. Vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene ugovore sa dobavljačima, koji im obezbeđuju stabilnost cena u periodu od 3 do 6 meseci, ali kada oni isteknu - postoji mogućnost skakanja cena.

Naravno, trošak će snositi potrošači. Budući da je kafa uvozna roba za ogroman broj zemalja, eksperti za ovu temu su stava da će se rast cena odraziti na globalnom nivou.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Тодорић

  11. jul 2021 | 14:57

  А да немају залихе које не могу да продају?

  3
  1

  Podelite komentar

 • Veteran

  11. jul 2021 | 15:02

  Ajmo kafa na 400 dinara...

  0
  0

  Podelite komentar