• 8

Jedan od najstresnijih poslova i dalje dobro plaćen, ali ima li radnika? Dnevnica 90 evra

Ekspanzija je krenula posebno otkako je nastupila i pandemija kovida-19, a starim licima je bilo potrebno više pažnje i nege

  • 8
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Jedan od najtežih i najizazovnijih poslova svakako je negovateljstvo, i to će potvrditi mnogi. S druge strane, za one koji žele da se bave time - posla maltene uvek ima.

Postoje razne opcije: rad u domu za stare, povremena ili 24/7 nega, privatni rad i tome slično. Time se uglavnom bave žene, mada ima i oglasa u kojima je naznačeno da se traže i žene i muškarci.

Uprkos tome što je posao dobro plaćen, ili bolje rečeno - malo bolje od ostalih iz zdravstvenog domena nege, odziv nije uvek veliki ili dolazi do čestih otkaza. Zaposleni kao negovatelji žale se na napor, stres, težinu posla.

I u Srbiji nije retkost da se ljudi, mahom žene, u nekom momentu života prekvalifikuju za ovaj posao: postoje razne obuke, sa licencom, koje vam omogućavaju da se relativno brzo i lako obučite za posao.

Ekspanzija je krenula posebno otkako je nastupila i pandemija kovida-19, a starim licima je bilo potrebno više pažnje i nege, usled blokada u domovima zdravlja i karantinskih mera.

Jedna negovateljica nam je potvrdila da je mesečno uspevala da zaradi i oko 100.000 dinara, gledajući stare, međutim, posao je vremenom postao naporan više zbog prevoza. Dodaje da je obilazila ljude s jednog kraja grada na drugi, i da je to presudilo da se zaposli u domu za stare.

Ne krije da je zarađivala 500 dinara samo po dolasku i jednostavnoj usluzi, kao što je merenje pritiska itd.

Nemačka i Austrija su stalno u deficitu kada je reč o zdravstvenim radnicima, a posebno negovateljima. Konkretno u Austriji, traže se negovatelji oba pola, za dnevnu zaradu od 80 do 90 evra.

"Posao se obavlja u turnusima od tri do četiri nedelje. Od kandidata i kandidatkinja se očekuje da ispunjavaju sledeće uslove: posedovanje EU dokumenata, znanje nemačkog jezika, završen kurs za bavljenje ovim poslom ili referenca", navodi se dalje.

Da li imate iskustva u ovom poslu i kakvi su vaši finalni utisci?

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kako se isplati

    da primas 90 evra × 20 ili cak 24 radna dana pa to je mizerija

  • Maja

    Radim u Becu vec 12 godina taj posao...ko voli taj posao i nije mu novac samo stimulans moze i da uziva u njemu...to je samaricanski posao,satisfakcija nekad dolazi i od bolesnih kroz jednostavno hvala...uvek se pitam kad sam kod pacijenta sta da je neko od mojih tu u tom krevetu...onda se prema njima tako i ophodim...naravno da nije sve uvek savrseno!!! Ali vise ima dobrih i zahvalnih od onih drugih...ne pricam o ljudima pogodjenim psihickim poremecajima,demencijom itd koji nekad ne znaju sta kazu ili rade... Novac je isto bitan faktor-dobro je placen posao ,ali to ne moze svako da radi...

  • Праведник

    Швапска дупета за 90 Јевреја дневно. Мало је куме. Тамо док платиш гајбу и месечне трошкове, са том кинтом опет пресипаш из шупљег у празно. Мада од 8-12 еврића плаћају станице за ове наше гаџосе који мазну рент-а-кола па се тресу свих месец дана када дођу хоће ли их неко отрести. Нема нигде црвеног тепиха већ како се ко снађе...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke