• 8
 ≫ 

Jedan od najstresnijih poslova i dalje dobro plaćen, ali ima li radnika? Dnevnica 90 evra

 ≫ 

Ekspanzija je krenula posebno otkako je nastupila i pandemija kovida-19, a starim licima je bilo potrebno više pažnje i nege

  • 8
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja Foto: Shutterstock

Jedan od najtežih i najizazovnijih poslova svakako je negovateljstvo, i to će potvrditi mnogi. S druge strane, za one koji žele da se bave time - posla maltene uvek ima.

Postoje razne opcije: rad u domu za stare, povremena ili 24/7 nega, privatni rad i tome slično. Time se uglavnom bave žene, mada ima i oglasa u kojima je naznačeno da se traže i žene i muškarci.

Uprkos tome što je posao dobro plaćen, ili bolje rečeno - malo bolje od ostalih iz zdravstvenog domena nege, odziv nije uvek veliki ili dolazi do čestih otkaza. Zaposleni kao negovatelji žale se na napor, stres, težinu posla.

I u Srbiji nije retkost da se ljudi, mahom žene, u nekom momentu života prekvalifikuju za ovaj posao: postoje razne obuke, sa licencom, koje vam omogućavaju da se relativno brzo i lako obučite za posao.

Ekspanzija je krenula posebno otkako je nastupila i pandemija kovida-19, a starim licima je bilo potrebno više pažnje i nege, usled blokada u domovima zdravlja i karantinskih mera.

Jedna negovateljica nam je potvrdila da je mesečno uspevala da zaradi i oko 100.000 dinara, gledajući stare, međutim, posao je vremenom postao naporan više zbog prevoza. Dodaje da je obilazila ljude s jednog kraja grada na drugi, i da je to presudilo da se zaposli u domu za stare.

Ne krije da je zarađivala 500 dinara samo po dolasku i jednostavnoj usluzi, kao što je merenje pritiska itd.

Nemačka i Austrija su stalno u deficitu kada je reč o zdravstvenim radnicima, a posebno negovateljima. Konkretno u Austriji, traže se negovatelji oba pola, za dnevnu zaradu od 80 do 90 evra.

"Posao se obavlja u turnusima od tri do četiri nedelje. Od kandidata i kandidatkinja se očekuje da ispunjavaju sledeće uslove: posedovanje EU dokumenata, znanje nemačkog jezika, završen kurs za bavljenje ovim poslom ili referenca", navodi se dalje.

Da li imate iskustva u ovom poslu i kakvi su vaši finalni utisci?

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    17. jul 2021 | 14:58

    Nemam iskustva i hvala lepa nikad ga ne bih zelela raditi koliko god da je placen to je robovski posao!

  • Maja

    17. jul 2021 | 21:47

    Radim u Becu vec 12 godina taj posao...ko voli taj posao i nije mu novac samo stimulans moze i da uziva u njemu...to je samaricanski posao,satisfakcija nekad dolazi i od bolesnih kroz jednostavno hvala...uvek se pitam kad sam kod pacijenta sta da je neko od mojih tu u tom krevetu...onda se prema njima tako i ophodim...naravno da nije sve uvek savrseno!!! Ali vise ima dobrih i zahvalnih od onih drugih...ne pricam o ljudima pogodjenim psihickim poremecajima,demencijom itd koji nekad ne znaju sta kazu ili rade... Novac je isto bitan faktor-dobro je placen posao ,ali to ne moze svako da radi...

  • Mišo

    17. jul 2021 | 16:31

    I moja žena radi u domu za stare za minimalac a posao ogroman ali se slabo ceni robovski rad za minimalac

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>