• 2

Pitanje koje je postalo najvažnije: Da li radnik mora da pokaže poslodavcu potvrdu o vakcini?

Da li je rešenje uvođenje obavezne vakcine?

  • 2
Vakcinacija, korona virus

Foto: Shutterstock

Da li radnici u kompanijama koje primaju državnu kovid pomoć treba da predaju poslodavcu potvrdu da su vakcinisani, ili ne, postalo je pitanje svih pitanja u hrvatskoj javnosti.

Naime, dok su zakonske odredbe o pravima privatnosti građana, pa tako i radnika u raznim trgovačkim društvima, dosta jasna, pojedini političari tvrde da će neki morati da pokažu poslodavcima svoje Covid pasoše.

S druge strane, rešenje je možda uvođenje obaveznog vakcinisanja protiv Covid-a koje od hrvatskih političara predlaže jedino saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Perović. S tim predlogom slaže se i Vilim Ribić, čelnik Sindikata visokog obrazovanja. Trenutno je u Hrvatskoj obavezno jedanaest vakcina, poput onih protiv ospica ili dečje paralize, pa bi se na taj način moglo nametnuti i Covid vaksinisanje.

Strogi GDPR propisi napisani po pravilima zakonodavstva Evropske unije glavni su problem predložene „batine“ koju Vlada želi da primeni nad nevaksinisanima da bi se podigao nivo u zemlji i tako omogućila što duža turistička sezona kao i slabiji udar četvrtog talasa  korone koji je već zapljusnuo nekoliko zemalja.

Naime, kako potvrđuju i Agencija za zaštitu podataka i pravnici iz Saveza sindikata – ali i kompanije koje se bave primenom Zakona o zaštiti ličnih podataka – poslodavci nemaju zakonsko uporište da traže bilo kakvu medicinsku dokumentaciju od radnika, pa tako i onu o vakcini. 

- Poslodavac ni u jednom slučaju nema pravo da pita radnika da li se vakcinisao, odnosno da traži na uvid potvrdu o cepljenju. Cepljenje je dobrovoljno te je reč o ličnoj odluci kojom radnik preduzima mere za zaštitu svog zdravlja. Pravni propisi na snazi ne daju pravo poslodavcu da traži takvu informaciju pozivajući se na zdravstvenu ugrženost ili sigurnost kolektiva - kaže Sunčica Brnardić, savetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Istog je mišljenja i državna Agencija za zaštitu podataka: „Vaksinisanje protiv bolesti Covid-19 je dobrovoljno u Republici Hrvatskoj te obveza cepljenja nije propisana posebnim propisima, stoga ni poslodavac nema pravni osnov na osnovu kojeg bi zahtevao od radnika potvrdu o cepljenju.

Poslodavci su, izgleda, svesni da su se već najavama novih odluka Vlade o povezanosti cepljenja i podrške za očuvanje radnih mesta našli u teškoj poziciji – jer oni nemaju pravne osnove da znaju ko se od radnika cepio niti imaju li takve namere. Ta „kvaka 22“ odnosi se i na državne i javne službenike – poput medicinskog osoblja – od kojih se takođe ne može tražiti da se izjasne o cepljenju.

Hrvatsko udruženje poslodavaca takođe upozorava na nezakonitost cele situacije: "Nepošteno je i nekorektno prema svim preduzetnicima, koji se usled koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mesta, obavezu cepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju sa potporama za očuvanje radnih mesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove da prisile vlastite radnike na cepljenje pa čak ni da provere jesu li radnici cepljeni ili ne".

Video: Odobrenje Fajzer vakcina za mlađe za nekoliko dana

(Telegraf Biznis/Glas Istre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    13. jul 2021 | 06:45

    Evo primera : Moj komšija ima naviku da iz štale u prljavim gumenim čizmama ulazi u svoju kuću. To je njegovo pravo, jer je to njegova kuća. Istog tog komšiju u tim prljavim čizmama ja ne moram da pustim u moju kuću. Njegova kuća njegova pravila, moja kuća moja pravila. Mislim da se oko ovoga svi slažemo. Tako je onda i sa vakcinama.

  • Mm

    13. jul 2021 | 06:10

    Ne mora.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>