• 1
 ≫ 

Britanija će morati da plati za razvod od EU, ceh je najmanje 47,5 milijardi evra

 ≫ 

Najveći deo iznosa, oko 35 milijardi evra, čine sredstva koje su Britanci prethodnih godina koristili zahvaljujući raznim višegodišnjim programima EU.

  • 1
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Spor oko cene razvoda Evropske unije i Velike Britanije svakako je najteži deo u pregovorima o Brexitu. Krajem 2018. godine, kada je sačinjen izlazni ugovor za Brexit, Vlada u Londonu govorila je o sumi između 40 i 45 milijardi evra, koliko će Britanija morati da uplati u evropske fondove.

Tada, ali i nakon što je sporazum stupio na snagu krajem januara 2020. godine, niko nije dao precizan iznos vrednosti odlaska jedne od, do tada, ključnih članica Unije.

Međutim, kako objavljuje, prema Izveštaju o budžetu EU za 2020. godinu, Brisel je cenu razvoda ipak izračunao. Britanija će morati u EU kasu morati da uplati 47,5 milijardi evra, a već narednih meseci, odnosno do kraja godine 6,8 milijardi evra.

Najveći deo iznosa, oko 35 milijardi evra, čine sredstva koje su Britanci prethodnih godina koristili zahvaljujući raznim višegodišnjim programima EU. Penzijske rezerve iznose oko 14,5 milijardi evra. Konačna cifra – 47,5 milijardi evra rezultat je činjenice da Velika Britanija i dalje ima pravo na određene isplate iz budžeta EU, i nakon konačnog izlaska iz Unije.

 

Britanija je, inače, do kraja prošle godine, i pored Sporazuma o Brexitu, bila deo unutrašeg tržišta EU, u fazi tranzicije, pa je, sa tim u skladu, i uplaćivala određena sredstva u zajedničku, evropsku kasu.

Iako bi ovo mogao da bude dodatni argument u konačnom prebijanju računa, iz Brisela poručuju da je Evropska komisija „baš za toliko i umanjila razliku između svoje i britanske kalkulacije“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenjin

    13. jul 2021 | 07:26

    Anglosaksonski parazit uvek u svemu dobro omasti brk ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>