• 0

Kuvar zarađuje najmanje 2.200 evra: Da li da se oprobate iz Srbije?

Nemačkim ugostiteljima nedostaje radnika

  • 0
Kuvar, kuvanje, hrana

Foto: Shutterstoc

 

Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje izneo je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 odsto manje ljudi nego pre pandemije.

- Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja - rekla je Ingrid Hartges, direktorka Dehoge, krovnog udruženja nemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaju kuvari, sezonski radnici iz inostranstva i studenti.

Hartges je objasnila kako je veliki broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

- Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su na primer u logističku branšu koja je doživela procvat tokom pandemije - rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Nemačke.

Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u nemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švajcarsku gde su hoteli i restorani otvoreni pre nego u Nemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na nemačke sezonske radnike.

- Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva - rekla je Hartges i zatražila i poresko rasterećenje vlasnika hotela i restorana što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika.

Kvalifikovani kuvar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosečno mesečno zarađuje oko 2.200 evra bruto, objavio je online servis jobs-regional.de.

Prema podacima savezne kancelarije za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>