• 0
 ≫ 

Virdžin Galaktik bi mogao da proda 500 miliona u akcijama: Svemir je nova zabava bogatih

 ≫ 

Ričard Brenson je ispunio svoj san. Najbogatiji čovek sveta, Džef Bezos, zakazao je put u svemir za 20. jul, dok tačan datum za Ilona Maska, osnivača Tesle i SpaceX-a, još uvek nije poznat

  • 0
virgin galactic

Foto: Shutterstock

Virdžin Galaktik (Virgin Galactic), svemirska kompanija kojom upravlja britanski milijarder Ričard Brenson, izvestila je da će možda prodati do 500 miliona dolara u akcijama, nakon uspešno realizovanog leta u kosmos - u nedelju, 11. jula.

U prijavi, kompanija kaže da planira da koristi prikupljeni novac za razvoj svoje flote svemirskih brodova i infrastrukture. U nedelju je Sir Ričard Brenson, osnivač Virdžin Grupe, stigao do ivice svemira u jednom od svojih aviona, koje razvija već 17 godina.

Putovanje je nazvao "životnim iskustvom", nakon povratka na Zemlju, nešto više od sat vremena posle napuštanja naše planete. Putovanje je takođe učinilo preduzetnika prvim od novih pionira svemirskog turizma koji je isprobao sopstveni spejs-šatl, pobedivši u tome osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Najbogatiji čovek sveta zakazao je put u svemir za 20. jul, dok tačan datum za Ilona Maska, osnivača Tesle i SpaceX-a, još uvek nije poznat. Sve u svemu, deonice Virdžin Galaktika porasle su za oko 8%, pre nego što su se tržišta u SAD otvorila u ponedeljak.

Ali, do kraja jučerašnjeg dana pale su za 17 procenata, nakon što je najavljena prodaja. Brenson i Virdžin Grupa trenutno drže 24% udela u kompaniji.

Let - na kom su Britanca pratila dva pilota i troje zaposlenih u kompaniji - bio je presudan za Brensona, koji planira da započne svemirski turizam i prodaje karte već sledeće godine. "Imao sam svesku kod sebe i zapisao sam 30 ili 40 sitnica koje će znatno poboljšati iskustvo sledeće osobe, koja sa nama krene u svemir", rekao je.

Otprilike 600 pojedinaca već je platilo depozite za karte koje će ih koštati do 250.000 američkih dolara - uključujući i Ilona Maska, prema izveštajima WSJ-a. Brenson je svoju nameru da napravi svemirski avion prvi put objavio 2004. godine, verujući da bi mogao pokrenuti komercijalni servis do 2007.

Uprkos tehničkim poteškoćama i fatalnom padu 2014. godine, akcije kompanije su se ove godine gotovo udvostručile, u skladu sa tim kako se komercijalno lansiranje približava.

Video: Milijarder ispisao istoriju: Ovo je iskustvo života. Unity 22 bezbedno sleteo na zemlju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>