• 0
 ≫ 

Svi bi robu s oznakom Made in China: Kina još jednom dokazala da je "ekonomski tigar"

 ≫ 

Pošiljke naročito putuju ka SAD i Latinskoj Americi

  • 0
Roba made in China, kutije

Foto: Shutterstock

Potražnja za proizvodima kineske proizvodnje, odnosno "made in China", sve više raste - kako svet nastavlja da se oporavlja od pandemije.

To ujedno pomaže i u smirivanju straha od oporavka, u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji. Izvoz je prošlog meseca dostigao 281 milijardu dolara u američkim dolarima, što je za 32% više nego pre godinu dana, pokazuju kineski carinski podaci, objavljeni u utorak.

Reč je o najbržoj stopi rasta od februara i daleko većem broju, od prognoziranog rasta od 23%, koji su predviđali Rojtersovi analitičari. Vrhunac ostaje čak i u poređenju sa junom 2019. godine, pre nego što je izbio kovid-19: i tada je upisan skok od 32 odsto.

Globalna potražnja pomogla je u izvozu, prema rečima portparola Generalne carinske uprave. Li Kuiven je rekao novinarima na konferenciji za štampu u Pekingu da su "pošiljke u Sjedinjene Države i Latinsku Ameriku posebno jake".

Veliko pojačanje izvoza dobra je vest za Kinu, a dolazi neposredno pre objavljivanja podataka o BDP-u za drugi kvartal. U poslednje vreme bilo je nekoliko zabrinjavajućih znakova za kinesku ekonomiju i njenu ulogu u globalnoj trgovini, jer su troškovi uvezene robe rastili i lanci snabdevanja poremećeni privremenim zatvaranjem ključnih luka u Južnoj Kini.

Stalna nestašica energije u važnim čvorištima za proizvodnju i izvoz u zemlji takođe je uticala na aktivnost. Krajem prošle nedelje, Narodna banka Kine izazvala je još veću zabrinutost kada je najavila da će smanjiti stopu obavezne rezerve za većinu finansijskih institucija za 50 baznih poena, što će omogućiti bankama da daju više kredita.

SAD, Kina

Foto: Shutterstock

Bilo je to prvo smanjenje te stope od aprila 2020.

I uvoz je porastao na 230 milijardi dolara, i u junu skočio za 37% u odnosu na godinu ranije. U poređenju sa istim periodom 2019. godine, rast je veći od 40%. Li, kineski carinik, rekao je da je porast vrednosti uvoza delimično nastao zbog sve većih troškova globalnih roba. Li je takođe rekao u utorak da je zaostatak brodova u lukama u Južnoj Kini počeo da se smanjuje.

Investitori će u četvrtak svoju pažnju usmeriti na kineske podatke o BDP-u, kako bi naslutili dalje naznake o ekonomiji, prenosi CNN Money.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>