• 4

Ovo je država koja beleži najveći ekonomski rast: Šta Singapur čini tako uspešnim?

Singapur ima jednu od najviših stopa vakcinacija na svet

  • 4
singapur

Foto: Unsplash

Singapur je zabeležio u drugom kvartalu ove godine najjači ekonomski rast u poslednjih 11 godina, nadoknadivši najgori ekonomski pad zabeležen godinu dana ranije zbog pandemije kovid-19.

Prema preliminarnim procenama Ministarstva trgovine i industrije, ova ekonomija jugoistočne Azije porasla je za 14,3 procenta u drugom kvartalu 2021. u odnosu na isti period pre godinu dana.

„Snažan rast je uglavnom rezultat niske uporedne baze u drugom tromesečju 2020. godine, kada je BDP pao za 13,3 procenta zbog mera ograničenja uvedenih od 7. aprila do 1. juna 2020“, navodi se u današnjem saopštenju ministarstva, prenosi CNBC.

Međutim, u poređenju sa prethodnim kvartalom, privreda Singapura se smanjila za 2,0 posto, napominje ministarstvo, dodajući je BDP u apsolutnom iznosu u periodu od aprila do juna ove godine i dalje za 0,9 odsto manji nego u drugom tromesečju 2019, pre pandemije.

Prema prethodnim procenama statistike, proizvodnja robe je u posmatranom kvartalu porasla za 22,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je u odnosu na prvo tromesečje opala za 2,5 procenata.

Industrija usluga je zabeležila rast od 9,8 odsto međugodišnje, a na kvartalnom nivou je skliznula sa 1 posto. Ključni prerađivački sektor je ostvario rast od 18,5 procenata u odnosu na lanjski drugi kvartal, dok je u odnosu na prethodno tromesečje pao za 1,8 posto.

Broj korona slučajeva u Singapuru je ponovo počeo da raste ove godine, što je primoralo vladu da pooštri mere socijalnog udaljavanja početkom maja. Vlasti su prošlog meseca počele sa postepenim ublažavanjem ograničenja, nakon što je registrovano smanjenje broja infekcija u zemlji.

Singapur ima jednu od najviših stopa vakcinacija na svetu, pri čemu je više od 70 posto od otprilike 5,69 miliona stanovnika u toj zemlji primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19, a preko 41 odsto je potpuno imunizovano, dodaje CNBC pozivajući se na podatke tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>