• 1

Pravo na 3.000 evra odštete imaju kupci VW, Audija, Seata i Škode i ako su kupilo novo vozilo

Nemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde evra

  • 1
Volkswagen, Folksvagen, kompanija, brend, logo Foto: Tanjug/AP

Okružni sud u Amsterdamu saopštio je da vlasnici automobila koje je proizvela Folksvagen grupa, a u koje je ugrađen softver namenjenim lažiranju rezultata na testova emisije iz dizel motora, imaju pravo na obeštećenje bilo da vozila kupili kao nova ili polovna.

Prema odluci holandskog suda, pravo na obeštećenje u iznosu od 3.000 evra imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode koji su vozila sa instaliranim softver kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebalo da dobiju kompenzaciju od 1.500 evra, prenosi Rojters.

Naknada, na koju nemački proizvođač automobila još uvek može da uloži žalbu, obuhvata oko 150.000 automobila koje su prodali dileri targetirani u kolektivnoj tužbi, naveo je sud.

Ovo je najnovija u nizu presuda o naknadi štete i novčanim kaznama izrečenim Folksvagenu otkako je kompanija 2015. priznala da koristi manipulativni softver kako bi dizel motori pokazali nižu emisiju gasova od stvarne.

Nemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde evra na ime kazni, popravki i sudskih troškova.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    15. jul 2021 | 12:48

    Ne vidim problem za vlasnike auta ako je tu manipulacija u kojem gramu Co2. Drzava je ta koja radi na smanjenju stetnih gasova na svjetskom nivou. Oni su prevarili drzavu. Da je u pitanju potrosnja goriva, snage motora i sl to bi bili ok za nadoknadu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>