• 9

Srpske kompanije prodale svoje rakete Grčkoj: Jedini prave motore ove vrste u ex Ju

Kompanija Green Power Systems jedini je proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije

  • 9
EDePro/Green Power Turbine Systems

Foto: EDePro/Green Power Turbine Systems

Domaće kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema, EDePro i Green Power Turbine Systems, jedine su kompanije iz Srbije koje su nastupile na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „DEFEA 2021“ koji se održava u Atini.

 Zajedničkim nastupom dve kompanije prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima ali i turbomlaznog pogona. Kompanija Green Power Systems jedini je proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

- Izlaganje na sajmovima naoružanje i vojne tehnike je logičan sled naših poslovnih aktivnosti koje se odvijaju već nekoliko godina. Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Grčka armija novi korisnik naše rakete G2000 nakon njenog uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope odlučila za srpskog proizvođača. Kao kompanije koje proizvode gotovo sve komponente u Srbiji spremni smo da ponudimo široku lepezu proizvoda na sve zahtevnijem globalnom tržištu, koje cilja sve više zemalja tokom godina -  kaže Lazar Igrutinović, direktor marketinga i prodaje dve kompanije.

Prema njegovim rečima, Green Power Turbine Systems je nastavio aktivnu učešće na sajmovima naoružanja i nakon nastupa na sajmu IDEX ove godine u Abu Dabiju gde je izložio je svoju gamu turbo motora.

- Posebno interesovanje vlada za turbomlazni motor TJE-200 motor koji se nalazi u serijskoj proizvodnji - napominje on. 

Rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine.

Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na rusku original koji je imao domet od 20 kilometera, domet je sada povećan na 40 kilometara. Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput rukog „BM-21“ ili slovačkog „RM-70“.

Video: Čudo izraelske odbrane: Gvozdena kupola obara rakete, dronove a hvata i granate

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    14. jul 2021 | 19:55

    Ja sam Laik... ali verujem,da nemamo ovako robovlasnicki sistem prema Evropi,pri cemu smo mi roboci,da bi smo mogli da do sada razvijemo i interplanetarni brod. Ali ne daj srbima da dignu glavu... to je Politika svih... Mozete sada da lupate minuse do mile volne,ali,bez lazne skromnosti,nasa je Srbija naj bolja u svemu...Jos da nas nisu pljckali i ubijali hilhadu godina... ZIVELA SRBIJA !!!

  • Nino

    14. jul 2021 | 15:02

    Stalno treba povećavati izvoz robe.

  • Laza

    14. jul 2021 | 17:25

    Fino, lijep članak!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>