• 1

Ulaze u biznis s Kinezima: Imaju samo jedan cilj, u planu izgradnja šest fabrika

U VW-u očekuju da će im snažni rezultati pomoći da prikupe 150 milijardi evra za ulaganja u periodu do 2025. godine

  • 1
VW Golf GTI Clubsport Foto: Volkswagen

Nemačka kompanija Folksvagen (VW) još jedna je u nizu koja planira da do 2030. znatno poveća proizvodnju i prodaju e-vozila, a za to su im potrebni novi, veći kapaciteti za izradu baterija.

Div namerava da u narednoj deceniji uđe i u partnerstvo s kineskom kompanijom, kako bi zajedno proizvodili baterije na Starom kontinentu. VW predstavio je svoju novu strategiju za period do 2030, i naveo da bi e-automobili trebalo da čine polovinu njegove prodaje.

U 2020. njihov udeo u prodaji iznosio je samo tri posto.

Herbert Dis, izvršni direktor kompanije, kaže da su postavili strateški cilj da postanu svetski lider na tržištu električnih vozila i da su "na dobrom putu da to i ostvare".

VW navodi da će do 2030. u Evropi izgraditi šest velikih fabrika baterija, a partner im je kineski Gotion High-Tech. Pogon će biti u nemačkom Zalcgiteru. Na listi mogućih lokacija nalazi se i Španija.

Novi ciljevi objavljeni su uoči predstavljanja nove klimatske politike Evropske unije, koja će biti predstavljena tokom dana, a prema nekim najavama - uključuje zabranu benzinaca od 2035. godine. U VW-u očekuju da će im snažni rezultati pomoći da prikupe 150 milijardi evra za ulaganja u periodu do 2025, u područja poput proizvodnje baterija i razvoja softvera.

Kompanija je u junu objavila da od 2035. više neće prodavati benzince u Evropi, a naknadno namerava da obustavi njihovu prodaju i u Kini i u SAD.

Video: Milijarder ispisao istoriju: Ovo je iskustvo života. Unity 22 bezbedno sleteo na zemlju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    15. jul 2021 | 10:43

    Licemjerni zapad. Kad treba lijepit Kineze o Tajvanu, Hong Kongu, krađi patenata itd, prvi su. Sad kad treba love da se cijela proizvodnja automobila transformiše trče njima za partnerstvo i tehnologiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>