• 0

Otvorena najduža solarna staza za bicikle: Brisel ima plan i da "kažnjava" firme koje šire zagađenje

Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim delovima Holandije, ali je ova u Utrehtu najduža izgrađena do sada.

  • 0
italijan, biciklista, deca

Foto: Niccolò Villiger i Nicola Poggi

Lokalne vlasti centralne holandske pokrajine Utreht otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako ciljeve održive energije s prevozom bez emisije štetnih gasova.

Učenici jedne lokalne osnovne škole prvi su se provozali stazom dugom 330 metara, koja je otvorena u sredu u selu Martensdijk, blizu Utrehta. Staza se sastoji od gotovih betonskih blokova prekrivenih tankom zaštitnom providnom oblogom, koja omogućava prodiranje sunčeve svetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Ovaj pilot projekat ima za cilj da se utvrdi da li bi takvi putevi sa dvostrukom namenom mogli šire da se koriste za generisanje struje iz solarne energije i da služe biciklistima, budući da pokrajina Utreht želi da smanji emisiju ugljenika. "Želimo da budemo klimatski neutralni do 2040. godine", kaže funkcioner Arne Šadele.

Dodaje da je ta pokrajina gusto naseljena na malom prostoru i da, stoga, mora da istraži mogućnost dvostruke funkcije puteva. "Ako puteve možete da koristite i za proizvodnju energije, imate dvostruku prednost", ističe on.

Ova solarna biciklistička staza je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila obiman set zakona koji treba da omoguće ispunjavanje obećanja Brisela da će tokom ove decenije smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrevanje za 55 posto, "uključujući i kontroverzni plan oporezivanja stranih firmi koje uzrokuju zagađenja".

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>