• 5

Šaomi pretekao Epl: Ipak, da li je to "iskrivljena slika o uspehu", s obzirom na 75 odsto niže cene?

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1,0 posto

  • 5
Tim Cook, Tim Kuk

Foto: Tanjug/AP

Kineski proizvođač pametnih telefona, Šaomi, postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021, pretekavši tako Epl, pokazuje novi izveštaj kompanije Kanalis.

Šaomi je u periodu od aprila do juna imao 17 posto udela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mesto Epl, čiji je udeo iznosio 14 procenata. Južnokorejski Samsung je, s udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, preneo je CNBC.

- Šaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu - naveo je direktor za istraživanja u Kanalisu, Ben Stenton, uz napomenu da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle 300 posto na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi - za 50 procenata.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 procenta, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1,0 posto.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Šaomijevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište na kojem je cena njenih telefona za 75 posto niža od Eplove. Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    16. jul 2021 | 10:01

    Zato i postoji migrantska kriza.Zapadni brendovi ne mogu više da pariraju Kinezima, koji sada nude isti kvalitet za mnogo manje novca.Tako da valja spustiti cenu radne snage, pa samim tim i proizvoda, kako bi nekako pokušali da se takmiče sa Kinezima.

  • Željko

    16. jul 2021 | 10:48

    Šta je tu "iskrivljena slika" u tome što oni nude jeftinije telefone...?

  • JVC

    16. jul 2021 | 10:38

    SaMsungg je postao najgora Marka telefona, iste karakteristike kao kineski a cene kao sa Marsa, a ove američke neću da komentarišem sem Motorole koja je kao firma na tržištu preko 70 godina i simbol kvaliteta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>