• 0

Putuje teret našim rekama: Na prvom mestu šljunak i pesak

Žitarice su na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe

  • 0
Tretni brod, Barža Foto: Nikola Tomić

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine povećan obim teretnog vodnog saobraćaja, u odnosu na isti period prethodne godine.

Na rekama u Srbiji pretovareno je 7,8 miliona tona tereta, što predstavlja rast od 8,3 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2020. godine.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 24,4 odsto pretovara. Na drugom mestu su žitarice sa udelom od 18 odsto. Ugalj je na trećem mestu sa učešćem od 14,5 odsto a slede ga nafta i naftni derivati koji učestvuju sa 14,2 odsto u ukupnom pretovaru.

Rude su na petom mestu, sa 10,2 odsto. Rast obima pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na intenzivne aktivnosti u oblasti građevinske industrije kroz realizaciju infrastrukturnih projekata Vlade Srbije.

Žitarice su na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe. Pored toga, pretovarene su i veće količine uglja, kao rezultat rada JP Elektroprivreda Srbije. Kada je reč o putničkom saobraćaju, međunarodna putnička pristaništa su nakon višemesečne obustave krstarenja dočekala prve kruzere.

Agencija će u narednom periodu nastaviti da ulaže napore u unapređenje oblasti lučke delatnosti, a posebna pažnja biće posvećena oporavku i daljem razvoju međunarodnog vodnog putničkog saobraćaja.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>