• 54

Ova zemlja je odlučila: Šefovi mogu da otpuste nevakcinisane radnike. Šta mislite o tome? (ANKETA)

Vakcinacija u Letoniji slabo napreduje

  • 54
kovid 19, vakcina, korona Foto: Freepik

Dok se planeta i dalje bori sa kovidom-19 i raznim sojevima virusa koji bukte, pitanje (obavezne) vakcinacije i dalje je u fokusu.

U tom pogledu, Vlada Letonije je, međutim, odlučila da napravi korak dalje u odnosu na mnoge druge zemlje, tj. doneta je odluka da vakcinacija protiv virusa korona bude obavezna za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju i socijalnim službama.

Mimo toga, članovi vlade su se saglasili da u ostalim sektorima, nakon 1. oktobra, poslodavci mogu da otpuste radnike koji nisu vakcinisani. Ali, ta odluka će stupiti na snagu tek nakon što je usvoji parlament.

Vakcinacija u toj zemlji, koja broji malo manje od dva miliona stanovnika, slabo napreduje, i do sada je tek trećina populacije primila barem jednu dozu. 

Broj zaraženih je u padu već nedeljama, ali ipak, primećeno je povećanje onih koji su zaraženi delta sojem kovida-19, koji je opasan jer se brzo širi.

Podsećamo, kada je reč o Srbiji, stav zvaničnika je da "Srbija ne može da uvede obavezno vakcinisanje jer je to u suprotnosti sa Ustavom", mada je predsednik Aleksandar Vučić istakao da bi odmah uveo vakcinaciju kao normu - da je to moguće.

Nemačka je pokušala to isto, pa odustala zbog prava. Mi imamo Ustav u kojem su nam svi građani ravnopravni. Znate kakav sam pobornik vakcine. Kako ću da kažem građanima vi možete da uđete jer ste vakcinisani, a vi ne u šoping mol jer niste? Kako da branim Ustav? Iako ne moram da kažem šta mislim o ljudima koji izbegavaju vakcine, koji misle da su pametniji od doktora, farmaceutskih naučnika... Ne pričamo o jednostavnim stvarima - kazao je Vučić.

Video: BusPlus ide u istoriju: Nova kartica za javni prevoz od danas u prodaji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    18. jul 2021 | 10:19

    Necu otpustiti dobrog radnika i coveka ako ne zeli da se vakcinise to je njegov izbor otkaz zbog vakcine pa to samo idiot moze

  • Mile

    18. jul 2021 | 11:06

    Ja držim automehaničarski servis imam 6 radnika i to odličnih ne pada mi napamet da otpustim nekog radnika zato što nije pelcovan.Jedva sam našao radnike rade kod mene sedam godina poštujem ih i zadovoljni su uslovima rada i platom i sada sve to da izgubim samo zato što neko nije hteo da se pelcuje ,smešno .

  • Mile

    18. jul 2021 | 10:35

    Smrt fasizmu sloboda narodu !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>