• 1

Bregzit ih košta 44 milijarde evra: Ipak, da li je to najveća šteta za Britance nakon izlaska iz EU?

Iako je zvanično napustila EU početkom 2021, Velika Britanija će poštovati ranije preuzete višegodišnje obaveze uplata u budžet Unije

  • 1
Brexit Bregzit demonstracije protest

Foto: Tanjug/AP

Kako je vreme odmicalo, od momenta kada je bilo jasno da će Britanija istupiti iz EU, tako je postajalo i sve jasnije da će ih Bregzit skupo koštati. Takođe, London se nije nadao tako rapidnom gubitku finansijske moći, ali i radne snage.

Međutim, britansko Ministarstvo finansija iznelo je podatke da će ukupni troškovi Bregzita tu zemlju koštati 37,3 milijarde funti ili 43,8 milijardi evra, što je, ipak, 3,7 milijardi evra manje nego što je računala Evropska komisija.

Iako je zvanično napustila EU početkom 2021, Velika Britanija će poštovati ranije preuzete višegodišnje obaveze uplata u budžet Unije, između ostalog, za penzijske doprinose zvaničnika Unije i evroparlamentaraca, preneo je Politiko.

Ministar finansija Velike Britanije, Stiv Barkli, rekao je: "Naša procena je da u ovom trenutku vrednost finansijskih poravnanja sa EU iznosi 37,3 milijarde funti, što je u okviru naših ranijih procena".

Ipak, mimo novca koji se gubi, neki su stava da je Britanija izlaskom iz EU izgubila dosta toga: pre svega, radnike koji se vraćaju svojim domovinama.

U vladi smatraju da neće biti rasprava sa Briselom oko konačne cifre, jer dve strane trenutno imaju različite tehničke pristupe vezane za računicu. Iz ministarstva kažu da "nastavljaju da konstruktivno rade sa EU, kako bi osigurali da Velika Britanija plati realan iznos, u skladu sa Sporazumom o izlasku iz EU".

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. jul 2021 | 11:18

    PAMETNI ENGLEZI !!! SPASLI SE BRISELSKE BIROKRATIJE I TERORA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>