• 5

Kakvo je kretanje cena u našem komšiluku: Šta je najviše poskupelo?

Postoje i grupe u kojima je primetan pad cena, kao što su Odeća i obuća, Stanovanje...

 • 5
radnja, supermarket

Foto: Freepik

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u junu su u odnosu na maj bile u proseku više za 0,2%, pokazuju podaci Monstata.

One su prošlog meseca, u odnosu na isti period 2020, prosečno bile uvećane za 2,4%. Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imao je rast cena usluga smeštaja, zatim goriva i maziva za motorna vozila, mesa, mleka, sira i jaja, kao i usluga hrane u ugostiteljstvu, šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša, piše Investitor.

Na spisku su još i farmaceutski proizvodi, hleb i žitarice.

"Potrošačke cene su u periodu januar-jun 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prosečno više 1,2 odsto", navodi se u izveštaju potrošačkih cena za jun 2021.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, prema nameni potrošnje, u junu je u odnosu na prethodni mesec zabeležen rast cena u grupama:

Hoteli i restorani (4,1%), Prevoz (0,7%), Zdravlje (0,4%), te Rekreacija i kultura (0,4%). Slede Alkoholna pića i duvan (0,2%), Nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,2%), potom Hrana i bezalkoholna pića (0,1%) i ostala dobra i usluge (0,1%).

Postoje i grupe u kojima je primetan pad cena, a to su: Odeća i obuća (-1,2%), Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,6%) i Komunikacije (-0,1%). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Petarle

  Pisite koliko je sta poskupelo u Srbiji,briga me za Crnu goru,kod nas je sve zivo poskupelo,pocevsi od zejtina koji je bio 110 a sad je skoro 200 dinara

  0
  0

  Podelite komentar

 • BASA

  Daska za peglanje kostala 1300 dinara , sada se cene krecu od 1700- 6000 dinara ! Nismo proverili da li su od zlata !

  0
  1

  Podelite komentar

 • Bole

  Cene hrane ovde su vece nego u Nemackoj , ovo je bolesno koliko je hrana ovde skupa u odnosu na visinu plate

  3
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke