• 3
 ≫ 

Egzodus iz Kine: Amerika je nova meka za rudarenje najpopularnije kriptovalute

 ≫ 

Kada se najpopularnija kriptovaluta srušila krajem 2017. i kada je šire tržište ušlo u višegodišnju krizu, nije bilo velike potražnje za velikim bitkoin farmama

  • 3
Majami Florida klub Eleven bitkoin

Foto: Shutterstock, Freepik

Rudarenje, bitkoin, kriptovalute, berza, novac, korporativni svet... Sve nas vodi ka jednoj zemlji, a to su Sjedinjene Američke Države.

Najjača svetska sila je ujedno postala i nova meka za rudarenje bitkoina, najpoznatije kriptovalute, nakon što je veliki broj rudara bio primoran da napusti Kinu poslednjih meseci.

Amerika je trenutno "rudarska destinacija" na svetu. U ovom momentu, 17% svih rudara bitkoina radi u SAD, što je za čak 151 procenat više nego u septembru prošle godine, piše Seebiz.

Osnivač Blockcap-a i Core Scientific-a kaže da su tokom poslednjih godinu i po dana imali ozbiljan rast rudarske infrastrukture u SAD.

Ovi podaci, pritom, ne uključuju masovni egzodus rudara iz Kine, što je dovelo do toga da polovina svetskih rudara padne van mreže, a stručnjaci kažu za CNBC da je američki udeo na rudarskom tržištu verovatno i veći.

Cambridge je objavio nove informacije koje govore da je na SAD "išlo" 46% ukupnog svetskog hashrate-a, industrijskog izraza koji se koristi za opisivanje kolektivne računske snage bitkoin mreže.

To je, navodi se, nagli pad sa 75,5% u septembru 2019, a postotak je verovatno znatno niži, s obzirom na egzodus koji je u toku. Iz firme "Marathon Digital Holdings" kažu da 500.000 bivših kineskih rudarskih platformi traži domove u SAD.

bitkoin

Foto: Freepik

"Ako se rasporede, to bi značilo da će Severna Amerika imati oko 40% globalnog hashrate-a do kraja 2022.", napominje se dalje. SAD, zapravo, godinama pritajeno grade svoje kapacitete za hosting.

Pre nego što su rudari bitkoina počeli da dolaze u Ameriku, firme širom zemlje "kladile su se" da će na kraju, ako postoji odgovarajuća infrastruktura, izmestiti trgovinu u SAD. Čini se da im se ta kocka isplatila.

Kada se najpopularnija kriptovaluta srušila krajem 2017. i kada je šire tržište ušlo u višegodišnju krizu, nije bilo velike potražnje za velikim bitkoin farmama. Američki rudarski operatori iskoristili su priliku za raspoređivanje jeftinog novca za izgradnju rudarskog ekosastava u pojedinim državama.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobi

    18. jul 2021 | 17:12

    Novi vid pljačke sveta u režiji amerike.

  • Kkk k ko in the bit

    18. jul 2021 | 18:14

    U americi ne placaju struju kao ni siptari tako da je sledeca destinacija rudarenja na srpskom Kosmetu...

  • Mićo

    18. jul 2021 | 19:25

    Tim nazivom se vređaju pravi rudari....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>