• 0

Hotelske sobe za trećinu skuplje, rentakar košta papreno: Svi su čekali odmor i sada prazne džepove

Vodeće kompanije za rentakar rasprodale su veći deo svog voznog parka prošle godine kada su Amerikanci ostali kod kuće usred pandemije, a sada se suočavaju sa nedostatkom vozila zbog naglo povećane potražnje

  • 0
Hotel recepcija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Letnja putovanja se zahuktavaju - pa tako i cene. Sa široko dostupnim vakcinama, procenjeno je da je 47 miliona Amerikanaca "uskočilo" u svoje automobile ili se ukrcalo na avion, kako bi iskoristili julski vikend za odmor, povodom Dana nezavisnosti koji je obeležen 4. jula.

To je verovatno bio i jedan od najskupljih vikenda, jer rastu cene benzina, hotela i automobila zaiznajmljivanje. Cene benzina dostigle su najviši nivo u poslednjih sedam godina - nacionalni prosek od 3,12 dolara za galon, navodi GasBuddy, koji prati cene goriva u stvarnom vremenu.

I iznajmljivanje automobila je ove godine skočilo 88%, a hotelske sobe koštaju za oko trećinu više nego prošle godine, navodi AAA (American Automobile Association).

Vodeće kompanije za rentakar rasprodale su veći deo svog voznog parka prošle godine kada su Amerikanci ostali kod kuće usred pandemije, a sada se suočavaju sa nedostatkom vozila zbog naglo povećane potražnje.

I proizvođači automobila suočavaju se sa globalnom nestašicom čipova, što će dodatno smanjiti zalihe. Ipak, tog julskog vikenda, oko nacionalnog praznika Amerikanaca, čak 43 miliona putnika išlo je na odmor svojim kolima - 5% više nego 2019. godine - da bi izbegli vrućinu na plaži, uputili se na planinska utočišta, u tematske i nacionalne parkove.

Takva situacija verovatno će se proširiti i na ostatak leta. Dve trećine Amerikanaca planira letovanje, što je značajan rast u odnosu na 17% ljudi koji su putovali tokom proleća. Tri četvrtine njih ovo leto će putovati po zemlji.

stjuardesa, Avion, putnici, putnički, kabina, let,

Foto-ilustracija: Roland Liptak / Alamy / Profimedia

Najmanje 53% Amerikanaca planira da potroši više novca na te odmore. Cene su frustrirajuće, ali ne nužno i odvraćajuće. S druge strane, cene usluga avio-kompanija ostaju neznatno niže - 2% - u odnosu na period pre pandemije, ali i te cene mogu porasti u narednim mesecima.

Hopper, turistička aplikacija koja predviđa cene avio-kompanija, navodi da će letnje avionske karte u domaćem saobraćaju u proseku koštati 283 dolara, što je za 35% više u poređenju sa letom 2020, ali niže za 4% u odnosu na 2019. Cene bi se ponovo mogle popeti za 10% ove jeseni, prema projekciji te aplikacije.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>