• 0

Plaćaju bankarima više nego ikad da bi prikrili brutalan radni tempo

Dok mladi radnici daju otkaz ili se suočavaju sa izgaranjem, kompanije pokušavaju da ih zadrže povišicama, bonusima i odmorima

  • 0
Volstrit, Wall Street

Foto: Tanjug/AP

Sobe u luksuznom rizortu "Fairmont Royal Pavilion" na Barbadosu mogu koštati i 1.000 dolara za noć, ali, Volstrit je očigledno spreman da plati i mnogo više kako bi zadržao svoje najbolje radnike.

Krstarenje, egzotika, popodnevni čaj - to je samo deo hedonizma koji čeka radno osoblje najvećih američkih banaka, jer kompanije moraju da ponude više od plate i standardnog broja dana odmora.

Naime, dok mladi radnici daju otkaz ili se suočavaju sa izgaranjem, kompanije pokušavaju da ih zadrže povišicama, bonusima i odmorima. Za neke zaposlene u kompaniji "Houlihan Lokey Inc.", ponuda je na stolu: petodnevni boravak u ovom karipskom odmaralištu, na račun investicione banke.

To je nagrada nakon godinu dana rekordne dobiti. Ipak, ako je stres svakodnevni i previše intenzivan, može li pet dana na Karibima da promeni stvar?

"Molim vas, nemojte davati otkaz", jeste poruku koju vodeće banke sada upućuju posebno mlađim bankarima, koji su često najviše izloženi stresu jer moraju da se trude da izgrade reputaciju, dok rade maltene danonoćno. Promet na Njujorškoj berzi raste, a sa njim i nivo stresa kod radne snage.

Sve to, s druge strane, govori da nikada nije bilo unosnije biti mlad bankar u SAD. "Problem" je, međutim, u tome što postoji veći izbor za oni koji žele da ostanu u svetu "dobre zarade", a jaz između banaka i drugih poslodavaca poput tehnoloških firmi - drastično se smanjio u odnosu na pre.

Da li je sada najbolje vreme da budete bankar, u smislu zarađivanja novca? "Naravno", kaže Den Miler iz "True Search". A da li je užasno vreme u pogledu načina života? "Apsolutno", dodaje.

Banke podižu plate i nude razne beneficije kako bi zadržale zaposlene. Recimo, Banka Amerike je povećala zaradu analitičara za 10.000 dolara, dok je Sitigrup povećao startu platu za istu poziciju - na 100.000 dolara. JPMorgan je takođe uveo istu normu, odnosno isti iznos.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>