• 10
 ≫ 

Džef Bezos je upravo poleteo ka svemiru! Počinje nova era putovanja u kosmos

 ≫ 

Bezosov let u svemir pratite i na Telegraf Biznisu

  • 10
Džef i Mark Bezos Printskrin: Youtube/Blue Origin

Najbogatiji čovek planete Džef Bezos upravo je poleteo do ivice kosmosa, i tako ostvario svoj dugogodišnji san. Ceo doživljaj javnost može da prati putem lajv prenosa kompanije Blue Origin, a let ćemo pratiti i na Telegraf Biznisu.

Let se realizuje iz Zapadnog Teksasa.

Bezos, koji je osnovao Blue Origin 2000. godine sa ciljem da iskoristi nešto od svog bogatstva stečenog preko Amazona - za razvoj raketne tehnologije u razne poslovne svrhe, na ovo putovanje krenuo je sa bratom Markom, nekadašnjom učesnicom privatnog programa Merkjuri 13, Voli Fank (82), i Oliverom Daemenom (18).

Letelica u kojoj se nalaze zove se New Shepard, a u pitanju je mala, suborbitalna raketa koja leti vertikalno sa lansirne rampe, pružajući kraće iskustvo, ali brže od svemirskog aviona Brensonove kompanije Virgin Galactic.

Nekoliko minuta u bestežinskom stanju

New Shepard je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računarom i neće biti astronauta Blue Origin-a.

blue origin Foto: Printskrin/YouTube/Blue Origin

Posada New Shepard-a provešće nekoliko minuta van Karmanove linije - međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letelica doseže vrhunac na 106 kilometara. Tokom putovanja posada će nekoliko minuta osetiti beztežinsko stanje, te će moći da vidi zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korišćene u svemirskom saobraćaju.

Posada sleće na Zemlju padobranima, brzinom od 1,6 kilometara na sat, u teksašku pustinju. Ovo putovanje važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će doseći tri milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Džef i Mark Bezos Foto: Tanjug/AP

Još jedan milijarder, Ilon Mask, planira da pošalje civilnu posadu na još ambiciozniji let, višednevnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis/Foto: Print Screen Blue Origin YouTube)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>