• 2

"Najbolji dan ikada": Bezos je otvorio vrata svemira kroz koja će mnogi tek da prođu

Četvoročlana ekipa koju je predvodio Džef Bezos odletela je na Nju šepardu, suborbitalnoj kapsuli i raketnom sistemu, do ivice svemira i vratila se bezbedno na zemlju padobranom

  • 2
Džef Bezos po povratku na Zemlju Printskrin: Youtube/Blue Origin

Ka ivici svemira, supersoničnom brzinom, u suborbitalnoj kapsuli i raketnom sistemu kompanije „Blu oridžin“, Džef Bezos i njegov tim poleteli su 12 minuta posle 15 časova.

Let se tumači kao istorijski i kao prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir. Posle desetak minuta kapsula se pomoću padobrana vratila i uspešno sletela na Zemlju.

- Najbolji dan ikada - rekao je Bezos posle sletanja.

Osnivač „Amazona“ na istorijski let išao je u društvu svog brata Marka Bezosa, 82-godišnje pilotkinje Voli Fank i osamnaestogodišnjeg maturanta Olivera Dimena, koji je ujedno i prva mušterija koja je platila kartu na „Nju šepardu“.

Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspešnog leta suparničke agencije Virgin Galactica.

Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos je leteo dalje. 

Dva minuta nakon što su se otisnuli sa lansirne rampe, kapsula se odvojila od rakete i nastavila svoj uspon ka granici od 100 kilometara iznad površine naše planete.

Putnici su iskusili bestežinsko stanje tokom 120 sekundi, a mogli su da odvežu svoje pojaseve i plutaju ili uživaju u pogledu na Zemlju.

Kapsula kojom su se otisnuli do ivice svemira imala je veće prozore nego bilo koja letelica ranije, što je putnicima omogućilo fenomenalan pogled na Zemlju.

„Nju šepard“ je poleteo sa rampe u Van Hornu u Teksasu, udaljenom oko dva sata vožnje od El Pasa. Kapsula se spustila na područje pustinje na zapadu Teksasa tačno 10 minuta i 20 sekundi po poletanju.

Ova, prva posada astronauta upisala se u istoriju leta u svemir, otvorivši vrata kroz koja će mnogi proći kasnije“, navodi se u objavi kompanije Blu oridžin na  Tviteru.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чича

    20. jul 2021 | 23:48

    Кад је ово од 100 км толико чудо,шта је са онима што су "слићали на месец"?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>