• 0

"Napad" na tržište privatnih akcija: Apetiti ulagača naveli banke na udruživanje

Prema sporazumu, Nasdak Prajvit Markit će postati samostalna, nezavisna kompanija u koju će investirati SVB Fajnenšel Grupa, Sitigrupa, Goldman Saks Grupa i Morgan Stenli

  • 0
berza, posao, laptop

Foto: Freepik

Kompanija Nasdak (Nasdaq), berzanski operater, udružila se sa velikim bankama u SAD, uključujući Goldman Saks i Morgan Stenli, radi izdvajanja u zasebno preduzeće svoje platforme za trgovanje akcijama privatnih kompanija, za kojima postoji veliko interesovanje investitora koji traže visok povrat na ulaganja.

Otkako su kamate širom sveta bile svedene gotovo na nulu još na početku pandemije, investitori tragaju za drugim izvorima prinosa, što je ulaganja u privatne privredne subjekte učinilo atraktivnom opcijom.

Prema sporazumu, Nasdak Prajvit Markit će postati samostalna, nezavisna kompanija u koju će investirati SVB Fajnenšel Grupa, Sitigrupa, Goldman Saks Grupa i Morgan Stenli, navodi se u aktuelnom saopštenju ovog berzanskog operatera, a preneo je Rojters.

Finansijski uslovi sporazuma nisu obelodanjeni.

Platforma će upravljati transakcijama akcija privatnih preduzeća kao što su tenderske ponude, aukcije i blok trgovina, kažu iz Nasdaka. Mnoge kompanije, uključujući BlekRok i JPMorgan Čejs&Ko, žele da svojim klijentima omoguće širi pristup investiranju u privatne firme.

BlekRok, jedan od najvećih svetskih fondova za upravljanje imovinom, najavio je prošlog meseca - u prezentaciji za investitore - agresivniji "napad" na tržište privatnih akcija, koje je prošle godine zabeležilo rast od 18 posto, dvostruko veći od stope ekspanzije tržišta industrijskih deonica.

Nasdak Prajvit Markit, koji je osnovan 2014. godine, zadržaće svoje bazne timove operativaca, i ostaće prisutan na berzama u Njujorku i San Francisku, napominje se.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>