• 2
 ≫ 

Pogođena je ključna fabrika: Da li ćemo moći da nađemo željene patike u prodavnici?

 ≫ 

Mnoge firme su počele da premeštaju proizvodnju iz Kine u zemlje poput Vijetnama, zbog carina

  • 2
Nike Foto: Alex Dmitrović

Kako se kovid-19 širio kroz fabrike Najkija, tako je proizvodnja u nekim od najvećih vijetnamskih pogona američkog diva u domenu sportske opreme - bila sve više otežana.

Kompanija je odbila da komentariše da li će doći do nestašice proizvoda u radnjama, zbog kovid-19 trzavica. Naime, otprilike polovina Najki obuće proizvedena je u Vijetnamu u prošloj finansijskoj godini, pa je to sada svojevrsni izazov zbog poremećenih lanaca snabdevanja.

Vijetnam je zabeležio rekordni porast korona slučajeva od prošlog aprila, sa mnogim spornim klasterima u svojim industrijskim provincijama. Epl, Samsung i Puma takođe bi mogli da budu pogođeni naglim porastom zaraženih u toj zemlji. Najki je rekao da će "kompanija nastaviti da radi sa dobavljačima kako bi ih podržala".

"Uvereni smo u sposobnost Najkija da se kreće kroz ovu kratkoročnu dinamiku i ostajemo razboriti u svom planiranju", navodi se u saopštenju. Jedan od njegovih najteže pogođenih dobavljača u regionu, Pou Chen Corp, takođe proizvodi obuću za Adidas i najveći je svetski proizvođač markiranih patika.

Ministarstvo zdravlja Vijetnama je u izjavi reklo da će fabrika Pouyuen Vietnam obustaviti rad na 10 dana. Inače, u pitanju je najveći poslodavac u gradu Ho Ši Min, sa ukupno 56.000 radnika.

Ali, fabrika nije bila u stanju da ostane otvorena i da obezbedi da radnici spavaju u fabrici, kako su vlasti zahtevale radi suzbijanja širenja zaraze, navodi ministarstvo zdravlja. Najki u toj zemlji zapošljava više od 450.000 radnika, od kojih su 80% žene.

Samsung Galaxy S8 Foto: Pixabay

Sa sličnim izazovima mogla bi se suočiti i Puma, čija se obuća takođe proizvodi u Vijetnamu. Isto tako, Epl i Samsung imaju velike dobavljače u pogođenim fabrikama u severnom regionu Vijetnama. Tehnološki div nije dao komentar da li će izbijanje zaraze značiti nestašicu artikala u prodavnicama, dok Adidas, Puma i Samsung nisu odmah odgovorili na BBC-jev zahtev za komentar.

Samsung otprilike polovinu svojih telefona proizvodi u Vijetnamu i morao je da zaustavi posao u tri fabrike u pomenutom gradu. Prema veb lokaciji ministarstva zdravlja, Samsung Electronics planira da radnici spavaju u pogonima i trenutno je smanjio broj zaposlenih sa 7.000 na 3.000.

Inače, mnoge firme su počele da premeštaju proizvodnju iz Kine u zemlje poput Vijetnama, zbog carina.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    21. jul 2021 | 12:55

    Biće kao sa naftom.Veštačka nestašica, podizanje cena proizvoda, ekstra profit, i problem rešen.Onda se pitamo ko je pokrenuo "covid" ludilo i zbog čega.

  • Gle

    21. jul 2021 | 13:40

    Kod nas su ionako najskuplje, a daleko od originala (u njihovim radnjama).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>