≫ 

Objavljeno šta će biti na hrvatskim kovanicama evra: "Građani su izabrali Nikolu Teslu!"

 ≫ 

Plenković je otkrio koji će motivi će biti na hrvatskim kovanicama evra

Nikola Tesla kovanice evra Foto: Wikimedia/Napoleon Sarony/Marc Seifer Archive, Pixabay

Premijer Hrvatske otkrio je koji će se simboli naći na budućim novčanicama evra. 

Andrej Plenković na press konferenciji upitan je može li da otkrije koji hrvatski simboli će biti kovanicama evra. Premijer se malo dvoumio da li hoće da odgovori, ali na kraju je ipak otkrio.

- Pre toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterijume da uđemo u evrozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice da ima neki nacionalni motiv, pa tako i mi, rekao je.

- Iskristalisali su se sledeći predozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica, rekao je Plenković.

- Nikola Tesla je došao na osnovu internet ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku -  naveo je on, prenose hrvtski mediji.  

Video: Vučić: Tesle su strašno stradale od nacističkog režima, ustaškog režima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rossa

    21. jul 2021 | 19:23

    Nikola Tesla je rođen u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika, oca Milutina Tesle i majke Georgine Tesle, u Smiljanu, u državi Austrougarskoj. Ne u Hrvatskoj!! Sve drugo ne odgovara istini i obmana je!!! Nakon odlaska iz Austrougarske, ne Hrvatske, sudbina htede da posle 80-ak godina, u drugom ratu Tesle budu pobijene u tada nastaloj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj NDH. Nakon smrti, po svojoj želji: ispraćen je uz Tamo daleko, postoji filmski snimak o tome...čini mi se da je to par-ekselans srpska pesma...Teslin pepeo je danas u Beogradu. Ako ga stave na novac, tek tada znaće se da nije iz Hrvatske, jer je to činjenica, nije Hrvat-činjenica, ni po državi-činjenica, ni po naciji-činjenica, znaće se i da je država ND sa delom imena Hrvatska, tada kada je i NDH nastala, pobila sve pripadnike porodice Tesla koje je tada i imala! ...i to će u stvari biti istina kada se neko pita kakva je veza Hrvatske sa Nikolom Teslom! Veza je u stvari nikakva - nema je! Par-ekselans činjenica!! Nikola nije imao nikave veze sa Hrvatskom jer tada ona nije ni postojala!! Posle je nastala, kako je nastala, ali od Nikole ni daha u njoj! Obmana je (antiistina) ...danas je vreme obmane!...reći da je on odličan hrvatski brend za kovanicu, jer nije hrvatski! Pametnije je uzeti nešto (ili nekog) što je stvarno hrvatski brend!

  • kiko

    21. jul 2021 | 19:12

    Hrvati drze Srbina na novcanici!!! Top..

  • Ismail

    21. jul 2021 | 21:09

    Hrvati su 1991-etna groblju u Smiljanu porušili grobove roditelja Nikole Tesle zato što su srbi. Hrvati su ubili 40 rođaka Nikole Tesle zato što su srbi. Hrvati su u genocidu pod zaštito Nemačke ubili 1 milion sunarodnika Nikole Tesle zato što su srbi. Hrvati nemaju stida.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>