• 0

Procvat zanatskog piva, ali da li je dovoljan da popuni rupe zbog zatvaranja kafića?

Bum zanatskog piva je pokušao da nadomesti gubitke iz lokdauna

  • 0
Pivo, maska, konobar, piće, alkohol, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Škotska pivara "BrewDog" prijavila je prihod od 238 miliona funti, što je 10% više nego u odnosu na 2019. godinu.

Kompanija je prošle godine upala u crveno, a ni prodaja zanatskih piva putem interneta tokom lokdauna nije uspela da ublaži uticaj zatvaranja lokala. Tako su potonuli 13,1 miliona funti pre oporezivanja 2020. godine.

Suosnivač BrewDog, Džejms Vat nazvao je ovo povećanje prihoda tokom godine „najznačajnijim dostignućem u našoj kratkoj istoriji“ za kompaniju, osnovanu 2007. godine. Iza nje stoji 130.000 malih akcionara, a pivo se sada skladišti u barovima i supermarketima.

Nakon što je pandemija zatvorila ugostiteljska mesta širom sveta, BrewDog je prešao na prodaju piva putem svoje internet prodavnice. Žedni kupci povećali su prihode od e-trgovine za 900% u poređenju sa 2019. jer je isporučio 750.000 paketa za 12 meseci.

Svoju internet prodavnicu nazvali su jednim od najvažnijih odeljenja celokupne globalne operacije tokom 2020. godine, a svoju platformu za e-trgovinu su razvijai dalje, u Evropi, SAD i Australiji.

Pre nego što je pandemija uzela maha, pivara je očekivala da će 40% prihoda ostvariti od više od 100 barova smeštenih širom sveta, od Šefilda do Šangaja i Berlina do Brizbejna.

Zapošljavaju ukupno 1.600 ljudi, a direktor navodi da pandemija nije pokvarila planove da nastave da otvaraju još poslova. Rade na 30 novih lokacija - uključujući barove i hotele - u gradovima poput Mančestera i Milana.

Firma, koja je prešla na proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku u svojoj destileriji u prvim nedeljama pandemije, rekla je da je proizvela 12.000 boca za NHS.

Radnici se bunili da rade previše 

 

Vat je 2020. godinu nazvao „nesumnjivo najtežom godinom u našoj trinaestogodišnjoj istoriji“. Rekao je da je tim kompanije takođe jači nego što je ikada bio.

A ova izjava dolazi samo nekoliko nedelja nakon što se BrowDog izvinio bivšim radnicima koji su Vata i kompaniju optužili u otvorenom pismu za negovanje „kulture straha“ u kojoj su radnici maltretirani i „tretirani kao predmeti“.

Preciznije, u otvorenom pismu koje je objavljeno na Tviteru, 61 bivši radnik tvrdio je da je vrtoglavi brzi rast škotske pivare zapravo bio takav da je bio na štetu zdravlja i bezbednosti radnika kao i da se stvarala toksična kultura zbog koje je osoblje patilo od mentalnih bolesti.

Vat je objavio odgovor ranije ovog meseca na tvrdnje grupe. Rekao je da je firma poslala anonimnu anketu o kulturi kompanije i da se obavezala da če stvoriti neku vrstu sindikata.

BrewDog je rekao da je strukturni pregled pokazao da je posao bio "nedovoljno finansiran u određenim oblastima" nakon rasta količina piva i da zapošljava oko 100 novih zaposlenih.

Video: Nema tog minusa ni vremenske prognoze da spreče zdravicu flašom piva: Ovaj izum rešava sve

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>