• 1

SAD i Nemačka postigle sporazum o Severnom toku 2: Kijev nezadovoljan odlukom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, kaže da je ovaj gasovod pretnja po tu zemlju

  • 1
Merkel i Bajden

Foto: Tanug/AP

SAD i Nemačka postigle su sporazum o ruskom gasovodu Severni tok 2, okončavši tako dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, javio je Vašington Post. Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod.

Ranije u sredu, nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Država o spornom gasovodu. Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina.

Kijev je zvanično inicirao konsultacije sa EU i Nemačkom o ovom gasovodu, za koji navodi da je pretnja po bezbednost Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On je sinoć na Tviteru naveo da su note već upućene Briselu i Berlinu, prenosi Rojters.

Podsećamo, pre nekoliko dana Bajden je, upravo povodom Severnog toka 2, a nakon razgovora s Angelom Merkel, rekao da "dobri prijatelji ne moraju uvek da se slože".

Nemica je tada izjavila da bi "Rusija mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko prekrši dogovor o nastavku snabdevanja gasom preko Ukrajine".

 

Bajden je izrazio zabrinutost zbog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, koji treba da šalje gas od ruskog Arktika ka Nemačkoj preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i lišavajući je vrednih tranzitnih naplata.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>