• 0

Kamatne stope ostale nepromenjene: Mirno more na sednici vodeće evropske banke

Kristin Lagard je na sastanku G-20 izjavila da je julska sednica važna, te da se moraju dobijati željeni rezultati na duži rok

  • 0
Christine Lagarde,  Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ne menja ništa u svojoj aktuelnoj monetarnoj politici, ali je prilagodila smernice tako da budu u funkciji njene, nedavno, naviše korigovane ciljane inflacije na 2,0 posto.

ECB se obavezala na kupovinu obveznica u iznosu od 1,85 biliona evra (2,2 biliona dolara) do marta 2022. godine, u okviru svog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP), a članovi Upravnog saveta banke su glasali da ti podsticaji do daljeg ostanu "na stolu", prenosi CNBC.

Kamatne stope su takođe ostale nepromenjene, što znači da kamata na depozite i dalje iznosi minus 0,5 posto, referentna kamata na glavne operacije refinansiranja ECB-a je zadržana na 0 odsto, a na prekonoćne pozajmice - na 0,25 procenata.

Podsećamo, nakon 18-mesečne revizije, monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će od sada u srednjoročnom periodu ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto, umesto da bude "blizu, ali ispod dva posto".

Šefica ECB-a, Kristin Lagard, prethodno je najavila da će julska sednica "doneti zanimljive varijacije i promene".

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke