• 20

Po prvi put minimalac u Srbiji ide na 300 evra: Mali nagovestio da li će biti povećanja

Očekujemo stopu rasta u drugom kvartalu između 12 i 15 odsto, istakao je Mali

  • 20
Biznis, posao, novac, vaga, finansije dobit gubitak, vreća para, pare, ravnoteža, plate, isplata

Foto: Shutterstock

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je istakao da je sa trećim paketom ekonomske pomoći, država uspela da sačuva radna mesta i privredu, o čemu govore rezultati po pitanju stope rasta.

Podsetio je i da je primena trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, u toku.

Ministar je rekao da će sledeće srede, 28. jula, biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, njih 777, koje nisu obuhvaćena prošle godine.

„Potom, 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije“, objasnio je Mali.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade, za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o milion i 200 hiljada radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali“, rekao je Mali.

Ima li prostora za veći minimalac?

 

Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada, sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih, poslodavcima i Vladom Republike Srbije.

„Podsetiću da smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Svake godine, kako nam raste ekonomija, a to je opredeljenje našeg predsednika Aleksandra Vučića, najveću korist imaju građani. Кada je minimalna cena rada u pitanju, po prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem ne manjim od 9 procenata, na 35.000 dinara“, naveo je on.

Objasnio je da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji, koja je u aprilu bila oko 560 evra.

„Pre nekoliko godina, krenuli smo sa prosečnom platom koja je bila 329 evra. Iz godine u godinu raste prosečna zarada, rastu plate ljudima, a to je upravo osnova naše politike“, rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da Srbija nezaustavljivo ide napred, da ekonomija nije pala na velikim izazovima, poput korone, kao i da nikada nisu bile veće plate i penzije, iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana.

Video: Vučić na onlajn konferenciji Mali Šengen: Lideri su razgovarali o daljem unapređenju saradnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ooo

    23. jul 2021 | 10:07

    A rastu i cene jos vise, struja, gorivo, šorezi, hrana, šiće, bebi oprema

  • Ivan

    23. jul 2021 | 10:23

    Cuj nikad vece plate i penzije a kupovma moc ostala ista od pre 10 godina jer cene otisle u nebesa...

  • Borko

    23. jul 2021 | 10:21

    Samo mazite oci ljudima, ali previše stvari se dogadja, niko vise nije lud

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>