• 3
 ≫ 

Najzaduženija zemlja na svetu je Japan: Dug EU dostigao čak 120 odsto BDP-a

 ≫ 

"U ovim uslovima stvara se teoretska mogućnost pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi SAD što može pogoršati situaciju sa servisiranjem duga"

  • 3
japan

Foto: Pixabay

Japan je država sa najvećim javnim dugom u svetu – 234 odsto BDP, saopštio je rukovodilac ruskog Centra za makroekonomska istraživanja CSR Danil Nametkin.

Iza Japana po dugovanju nalaze se Velika Britanija sa 144 odsto BDP i SAD – sa 160 BDP. Dug EU je dostigao čak 120 odsto BDP.

Ekspert je izračunao da ukupan dug svih država sveta iznosi 105 odsto od ukupnog BDP. Međutim, bez obzira na ovako visoke pokazatelje javnog duga u velikom broju država, malo je verovatno da će se one u bliskoj budućnosti suočiti sa problemom njegovog servisiranja.

U isto vreme, Nametkin je primetio da su mere podrške privredi zbog pandemije dovele do rasta inflacije za 5,4 odsto – najviša vrednost u poslednjih 13 godina.

- U ovim uslovima stvara se teoretska mogućnost pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi SAD što može pogoršati situaciju sa servisiranjem duga - objasnio je ekspert.

Sa druge strane, treba podsetiti da je ruska Revizorska komora saopštila da je državni dug Rusije u prvom kvartalu 2021. godine porastao za 741,3 milijarde rubalja (oko 10 milijardi evra) i sada iznosi svega 17 odsto BDP. Od ove cifre, samo pet odsto je spoljni dug, prenosi Sputnik.

Sa druge strane, ministarka finansija SAD DŽenet Jelen upozorila je ranije kongres a postoji pretnja bankrota te zemlje, ako se 31. Jula donese odluka da se poveća prag zaduživanja.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>